С 30 дефибрилации в ‚Сърце и Мозък‘ спасиха млад мъж в клинична смърт

 In Новини

Мъж на 46 г. със симптоми на миокарден инфаркт постъпва по спешност в ‚Сърце и Мозък‘ през нощта и е приет от д-р Халит Чобан и д-р Мартин Корийков. Още в спешния кабинет пациентът изпада в клинична смърт. Моментално е събран реанимационен екип.

„Веднага започнахме реанимационни мероприятия в пълен обем, включително над 30 дефибрилации и сърдечен масаж в продължение на час и половина. Поставихме временен пейсмейкър“, коментира д-р Нестор Петров – лекар реаниматор.

След стабилизиране на жизнените показатели екипът на д-р Камелия Кръстева, инвазивен кардиолог, провежда спешна коронарография с апаратна вентилация и поставя два стента.

След едноседмично лечение в интензивния сектор и клиниката по кардиология пациентът е изписан със запазена помпена функция на сърцето, без оплаквания.

Въпреки съвременните методи за диагностициране и лечение на исхемичната болест на сърцето, смъртността от остър коронарен синдром остава висока, предимно поради неглижиране на симптомите от страна на пациентите и късното търсене на медицинска помощ. Острият миокарден инфаркт може да засегне и пациенти в млада възраст, затова превенцията и навременните медицински грижи са особено важни.

Recent Posts