Проф. Тони Веков пред БНР: Увеличаването на средствата за здравеопазване е неизбежно

 In Новини

Средното ниво на здравна вноска в ЕС е 15%, у нас е 8%

„Публичните средства за здравеопазване в България, които се формират основно от 8% здравна вноска, са недостатъчни. Доказателство за това са високите доплащания на пациентите за импланти, лекарства, медицински дейности, които не са включени в здравноосигурителния пакет. Според „Евростат“ нивата на доплащане в България са най-високите от всички страни в Европейския съюз, затова е неизбежно увеличаването на средствата за здравеопазване в България“.

Това каза пред БНР проф. Тони Веков, управител на верига частни болници, специализирани във високотехнологичната медицина.

И допълни, че средното ниво на здравна вноска в Евросъюза е около 15%. „Ако има конкуренция във финансиращия механизъм, това ще допринесе повече за пациентите, защото тогава здравните каси ще бъдат мотивирани да проследяват качеството на здравните продукти, които получават техните осигурени лица. Защото, ако осигурените лица не са доволни от своите осигурители, те могат да ги сменят. Друг е въпросът, че тази конкуренция не може да бъде абсолютно свободна, трябва да е регулирана, най-малкото за да могат тези фондове да имат финансова стабилност. За да са финансово стабилни, в България трябва да са не повече от три-четири“.

Цялото интервю по БНР чуйте тук.

Recent Posts