Всички ни копират, не могат да ни стигнат – повишаваме заедно качеството в националното здравеопазване

 In Новини

Д-р Петя Диновска, Изпълнителен директор на ,Сърце и Мозък’

Дни на отворените врати, кампании за достъп до специализирана медицинска помощ в малките населени места, училища за пациенти, високотехнологични медицински процедури, дългосрочно проследяване на пациенти след Ковид-19 – това е само малка част от дейностите на болниците на Българския Кардиологичен Институт. И въпреки че често биваме копирани, все още никой не е достигнал нашата напреднала експертиза, динамика на работа, начин на организация и най-вече – отношението към пациента. Разбира се, много сме радостни точно днес, на Трифон Зарезан и Свети Валентин, да поздравим всички колеги, посветени на професията с голяма любов и да отбележим, че всички в българското здравеопазване заедно издигаме качеството му на европейско ниво.

Преди 17 години, със стартирането на първите специализирани кардиологични болници в Плевен, Варна, Ямбол, Шумен и Велико Търново и въвеждането на т.нар. „златен час“ в общо 16 области,  ние съществено намалихме смъртността от остър миокарден инфаркт в страната, подобрихме качеството и удължихме живота на пациентите със сърдечносъдови заболявания.

Неотложната помощ трябва да бъде всеобхватна, защото никоя държава в света не е успяла сама да се справи 100% с животозастрашаващите състояния.

Този успех беше забелязан от водещите европейски и световни кардиолози от Съединените щати, Чехия, Франция, Италия, Швейцария и Германия, които приеха да предадат своите знания и умения на българските си колеги. Легендарни светила като професорите: Юджин Браунвалд, Тоби Косгроув, Франс Ван де Верф,  Жан-Пиер Басан, Петр Видимски, Томислав Михалиевич, Стивън Нисен, Луиджи Мартинели, Ладислав Грох, Франческо Бедони, Сбинек Страка, Биджой Кандерия, Антонио Пецано, Робърт Хоббс, Кристиан Матер и много други ни подкрепиха и продължават да ни помагат в напредналата медицинска наука и практика. Световно признатият кардиохирург проф. Тиери Карел, авторитетният съдов хирург проф. Чанг Шу, известният с едноименния си метод за ендопротезиране в ортопедията проф. Хайнц Рьотингер,  звездата на гръдната хирургия проф. Диего Ривас – всички те избраха високотехнологичните болнични комплекси Сърце и Мозък в Плевен и Бургас, за да представят най-новите оперативни техники, да инспектират работата и потвърдят експертизата на нашите екипи. Дългият списък с легендарни светила в медицината, превърнали се в част от семейството на Българския Кардиологичен Институт, продължава да расте заедно с нашия продължаващ напредък в над две дузини важни профилни специалности.

Дългосрочното инвестиране в нови знания и умения на лекарите от всички специалности не спира и до днес. Медиците от ,Сърце и Мозък’ продължават обучението и издигат квалификацията си в най-престижните европейски университетски клиники и водещи болници в Европа, Съединените щати, Австралия и Израел, като усвояват най-съвременните подходи в лечението на социалнозначимите заболявания, от които и българите страдат – кардиологични, метаболитни, неврологични и др.

Само преди седем месеца отвори врати първата новопостроена от 55 години насам клиника за майчино и детско здраве ,Мама и Аз. Редица столични семейства пътуват до Плевен, за да направят генетично изследване и получат първокласно лечение и грижа за своите деца от най-добрите неонатолози, педиатри, хирурзи, ортопеди, медицински генетици в страната. Резултатите не закъсняха – в ‚Мама и Аз‘ вече се родиха повече от 180 бебета, а нашите лекари често лекуват най-сложните случаи от цялата страна.

В отговор на множество запитвания от пациенти и колеги, възхитени от модерното лечение и индивидуалния подход в ,Сърце и Мозък‘, част от нашите водещи специалисти вече преглеждат и консултират пациенти в медицинския център ‚Сърце и Мозък‘ в София: квартал Лозенец.

Както при всеки успех, на повърхността остава само блясъкът – скрити са усилията, координацията, мотивацията и постоянството на всеки един от нас, посветен на работата си с голяма любов и всеотдайност. Естествено е начинът на работа, подходът към пациентите и дори новините от ,Сърце и Мозък’ да бъдат копирани и подражавани. Това особено ни радва и  изпълва с оптимизъм – защото нали ние водим реформата към достигане на европейско качество в здравеопазването!

Recent Posts