Проф. Карел: В България има чудесни инвеститори в здравеопазването

 In Новини

Проф. Тиери Карел, една от звездите в световната кардиохирургия, гостува в България по покана на Българския Кардиологичен Институт. Целта му е да инспектира работата на кардиохирурзите в ,Сърце и Мозък’ Плевен и Бургас. Днес, в неформален разговор с журналисти от Бургас и региона бе повдигнат въпросът относно частното инвестиране в качествени и високоспециализирани здравни услуги. „Частните инвестиции в здравеопазването на вашата страната са много необходими и важни. От този тип инвестиции няма особено големи печалби, но са нужни, защото се инвестира в хора, иновации, технологии и в изграждане на нови болници. Частните лечебни заведения са по-способни и бързо адаптивни да отговорят на нуждите на населението“.

От стартирането на работата на клиниката по кардиохирургия (юли 2019 г.) до  момента в ,Сърце и Мозък’ Бургас са извършени близо 2000 кардиохирургични интервенции. В болницата работят клиники и отделения с най-високо ниво на компетентност в 13 медицински направления. За една година болничният комплекс се оформи като водещ в здравеопазването, особено в специалности като кардиология, кардиохирургия, неврология, неврохирургия, гастроентерология, урология, гръдна хирургия, съдова хирургия, ортопедия и травматология и др.

„През изминалите дни обменихме идеи,  обсъдихме различни подходи за успешното разрешаване на сложни медицински казуси и поставихме основите на едно дългосрочно сътрудничедство. В медицината прогресът е постоянна необходимост“.

Скоро след стартирането новата ,Сърце и Мозък’ Бургас тя се превърна в притегателен център за водещи специалисти, млади лекари, специализанти и причина за завръщане на много здравни специалисти обратно в страната ни, включително от Австралия, Израел  и Германия. Високата експертиза на екипите, високотехнологичното оборудване и качеството на предоставяната здравна грижа привличат водещи експерти от  Германия, Швейцария, Италия, Испания, Франция, Япония, Израел, ОАЕ и т.н. в качеството им на ментори и лектори за най-съвременни техники и методи за лечение.

В края на посещението си в страната проф. Карел отново отбеляза: „Сърце и Мозък е болница на световно ниво. Оперативните зали са оборудвани отлично, създадената организация на работа е безупречна. Знанията и уменията на екипите са впечатляващи, а желанието да научат повече и придобият нови умения са забележителни. Горд съм с моите колеги доц. Корновски и д-р Красналиев и техните екипи.“

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts