Шест сложни спешни операции в четири поредни дни извършиха съдовите хирурзи в ,Сърце и Мозък’

 In Новини

Приложеният животоспасяващ подход е уникален за България и света

Шест тежки операции, при три от които по спешност е приложен методът на персонализирана и физиологично моделирана протеза, извършиха съдовите хирурзи в ‚Сърце и Мозък‘, Плевен. „Техниката е изключително сложна и специфична. Буквално на пръстите на ръката се броят болничните центрове в света, реализирали успешно подобен тип хирургия в състояние на спешност“, информира д-р Тодор Самарджиев, началник на отделението по съдова хирургия във високотехнологичната болница. Оперираните пациенти са постъпили в Плевен от други болници в страната. Въпреки че  транспортирането носи допълнителен риск, процентът на преживяемост на пациентите с руптура на аневризмата се повишава, когато са лекувани в болница, където има нужните специалисти и  техника.“

„Пет от интервенциите, които се наложи да направим за изключително кратко време, бяха на пациенти с аневризма на коремната аорта, трима от тях с руптура (разкъсване). Шестата бе на пациент с аневризма на бъбречната артерия. Тези състояния са едни от най-животозастрашаващите, а руптурата изисква незабавни мерки, защото при нея има излив на голямо количество кръв в коремната кухина. Единственото лечение е оперативна интервенция. Всяко забавяне би могло да е фатално за пациента, а рискът от фатален изход при класическа отворена хирургия при руптурирала аневризма е над 90%“.

В ‚Сърце и Мозък‘, Плевен рутинно се извършва ендоваскуларно ендопротезиране на аневризма на аортата (EVAR), както при планови пациенти, така и по спешност. Предизвикателството в конкретните три случая се изразяваше в това, че естеството на аневризмата не позволяваше да се приложи стандартната ендоваскуларна хирургия. Затова в три от случаите поставихме персонализирана и физиологично моделирана протеза. Изключително сложен метод, изискващ безупречна прецизност, подготовка на екипа и техника.“, обяснява д-р Самарджиев.

Състоянието на пациентите налага поставянето на фенестрирана ендопротеза. Фенестрите представляват отвори в ендопротезите, през които се кръвоснабдяват жизненоважните органи. Такива протези обаче не са налични в страната, а цената им надхвърля 70 000 лв. „Изработката на готова персонализирана протеза би отнела много време и средства. Ние успешно модифицирахме съществуващ графт, който се покрива от НЗОК“, разказва началникът на съдовата хирургия. Мултидисциплинарният екип  решава да приложи новия за страната ни подход, който за първи път е успешно реализиран в ‚Сърце и Мозък‘ преди половин година. Чрез прецизни измервания и изчисления съдовите хирурзи модифицират импланта за конкретните нужди на пациента чрез 3D визуализиране в стерилна среда. Следва изключително фин процес по поставяне на стентове в бъбречните и илиачните артерии. Операцията е минимално инвазивна и изисква внимателна предварителна подготовка, много познания и допълнителни умения на лекарите.

„Направихме всички операции по световните изисквания за време – от влизането в зала, анестезията до самата интервенция. Аневризмите са безсимптомни и единственото, което пациентът би могъл да усети като един вид предупреждение, е пулсации в коремната област, но без болка. Появата на остра и рязка болка вече е знак за руптура и състояние на спешност. За жалост болниците в страната, в които могат да се оперират тези спешни състояния, все още са малко“, добавят специалистите.

Recent Posts