‚Сърце и Мозък‘ Плевен беше домакин на Национален форум на медицинските физици в лъчелечението

 In Новини

Близо 60 медицински физици и специалисти, ангажирани в лъчелечението от почти всички лъчетерапевтични центрове в страната се събраха в Плевен за двудневна национална среща на тема „Съвременни предизвикателства в медицинската физика – дозиметрия и контрол“

Близо 60 медицински физици и специалисти, ангажирани в лъчелечението от почти всички лъчетерапевтични центрове в страната се събраха в Плевен за двудневна Национална среща на тема „Съвременни предизвикателства в медицинската физика – дозиметрия и контрол на качеството в лъчелечението и радиохирургията“. Съорганизатор и домакин на форума бе високотехнологичната болница ‚Сърце и Мозък‘, Плевен, съвместно с Българското Дружество по Биомедицинска Физика и Инженерство (БДБФИ), IBA Dosimetry и Феромед 97.

По покана на домакините специално за срещата пристигнаха и като основни гост-лектори международните експерти в областта – Едуард Гершкевич, експерт към Международната Агенция за Атомна Енергия, с лекция за осигуряването на качеството на лъчетерапевтичните планове за всеки пациент, и Юри Кирпичев от CH Consult – за предизвикателствата при дозиметрия на изключително малки полета, каквито се използват при радиохирургия. С форума в Плевен бе отбелязан и Международният ден на медицинската физика – 7 ноември, рожденият ден на Мария Кюри. Срещата започна с онлайн обръщение на проф. д-р Яна Симова – изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт и началник на клиниката по кардиология в болници ‚Сърце и Мозък‘ в Плевен и Бургас. Проф. Симова приветства гостите с „Добре дошли“ и пожела на всички ползотворна и успешна работа, с обмяна на полезен опит и идеи. Направеното през последните години в лъчелечението и радиохирургията в ‚Сърце и Мозък‘, Плевен представи д-р Румен Лазаров – началник на Отделението по лъчелечение в болницата и национален консултант по лъчетерапия.

„С разрастване на болницата увеличихме двойно капацитета и възможностите за лечение на болните с основно направление онкология. Това означава развитие в медицинската онкология, лъчелечението, много добре развити хирургични клиники, както и ортопедия. Отделението по лъчелечение разполага с комбинирана апаратура за лъчелечение от най-висок клас – уникалният за България Гама нож и линеен ускорител. Болницата е специализирана в иновативни здравни технологии в областта на кардиохирургията, неврохирургията, съдовата хирургия, към нас се обръщат пациенти от цялата страна. Лично аз съм изключително доволен, че работя в ‚Сърце и Мозък‘, Плевен, защото това е болница, която е мислена за такава до най-малкия детайл“, посочи д-р Лазаров и пожела успех на срещата. Ползотворна работа пожелаха още проф. Иглика Михайлова – началник на Отделението по перкутанно лъчелечение в столичната Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология и Николай Муткуров от името на БДБФИ В рамките на два поредни дни лектори и модератори на дискусиите обсъждаха съвременните предизвикателства в дозиметрията и контрола на качеството в лъчелечението и радиохирургията и представиха най-новите тенденции и възможности, много от които вече се прилагат в Плевен. Организацията, екипа и уникалните технологии в лъчелечението и радиохирургията в ‚Сърце и Мозък‘, Плевен представи Иво Петров – началник на звеното „Медицинска физика“, което е част от интердисциплинарния екип, ангажиран в лъчелечението и радиохирургията в болницата. Той разказа за работата на медицинските физици от болницата с първия и единствен Гама нож в страната. “Моментна снимка” на лъчелечението в България направи Нели Гешева – ръководител на Лабораторията по дозиметрия и лъчезащита в Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата. Част от срещата бе и специално видеообръщение от проф. Женя Василева от Международната агенция за атомна енергия по случай Международния ден на медицинската физика. По време на срещата участниците проведоха и практически занятия с уникалната специализирана апаратура в болницата и имаха възможност да се запознаят отблизо с Комплексния онкологичен и радиохирургичен център на ‚Сърце и Мозък‘, Плевен.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts