Бърз PCR в болница „Сърце и Мозък“

Вирусологичната лаборатория на територията на болница „Сърце и Мозък“ в Плевен получи одобрение от Министерството на здравеопазването. Тя разполага с висококачествена нова апаратура и работи с реактиви, сертифицирани за инвитро диагностика. Качеството на работата ни се гарантира от редовното участие в националната система за външен контрол. Лабораторията вече провежда PCR изследване за COVID-19, чиито резултати се признават при пътуване в чужбина или пристигане в България.

Представяме Ви отговор на най-често задаваните от пациентите въпроси:

Какво представлява PCR тестът за Covid-19 и каква проба е необходима?

Базираният на real-time PCR диагностичен тест за идентифициране на генетичния материал на вируса SARS-CoV2, причиняващ заболяването Covid-19, е златният стандарт за диагностика на този вирус. Когато човек е заразен с този вирус, вирусни частици могат да бъдат открити в горните дихателни пътища, тестът се основава на взимане на проба, чрез натривка със специален тампон от лигавицата на носа и гърлото.

Къде се взима пробата и необходимо ли е запазване на час?

Взимането на пробата отнема около една минута и се извършва на място, в УМБАЛ „Сърце и Мозък“. За целта не е необходимо предварително записване на час. Желаещите да се изследват се обръщат към служителите на  регистратура, които Ви насочват към специалист, взимащ пробата.

Кога се взимат проби и колко време е необходимо за получаване на резултат?

Като правило, пробите с взимат между 8:00 и 12:00 часа всеки работен ден, в събота между 9:00 и 12:00, като резултатите се получават след 16:00 на същия ден.

По изключение и след предварителна уговорка, проби могат да се взимат и след 12:00 часа от понеделник до четвъртък, като резултатите се получават след 16:00 на следващия ден.

Каква е цената на изследването?

Цената на изследването real-time PCR за Covid-19 е:

  • За група над 19 човека – 50 лв. на човек
  • За група под 19 човека – 60 лв. на човек
  • Индивидуален PCR е на цена от 80 лв.
  • Такса за вземане на проба не се начислява.

Изследването важи ли за пътуване в чужбина и колко време е валиден резултатът?

Валидността на теста зависи от изискванията на съответната страна за която пътувате, но най-често е до 48 или до 72 часа. Тези изисквания се променят в зависимост от епидемиологичната ситуация по места и затова лицата е необходимо да търсят актуална информация от съответните официални източници. Важно е да се има предвид, че за дата на резултата се счита денят, в който е взета пробата!

Издавате ли резултат и сертификат на английски език и как се получава сертификатът?

След заявяване на желание от страна на пациента можем да издадем резултат и сертификат на английски език, които важат при пътуване в чужбина. Тази услуга не се заплаща допълнително. Сертификатът се получава на място, в рамките на работното време на лабораторията.

Изследвате ли деца и от каква възраст?

Няма ограничение във възрастта за извършване на PCR тест.

За повече информация, можете да се обаждате на телефон 064 678 400.