Иновация за безболезнено лечение на дискова болест се прилага за първи път в Плевен

 In Новини

Иновация за безболезнено лечение на дискова болест се прилага за първи път в Плевен. Методът е достъпен във високотехнологичната болница ,Сърце и Мозък’ и е помогнал на първите пациенти, съобщиха от болницата.

Доц. Димитър Харитонов – началник на Клиниката по неврохирургия, поясни, че става дума за ново поколение имплант – т.нар. дискогел. Лечението с дискогел се прилага успешно в САЩ и Европа от няколко години, а сега и у нас – засега в болница ,Сърце и Мозък’ в Плевен. До момента е приложено на повече от 10 пациенти на възраст между 20 и 40 години.

Доц. Харитонов отбеляза, че субстанцията се полимеризира в ядрото на междупрешленния диск, подобрява неговите функции и заздравява структурата му. Това е изключително минимално инвазивен метод, при който пациентът не усеща никаква болка и може да се върне към нормалния си ритъм на живот час след процедурата, изтъкна той.

„Показанията за прилагане на дискогела са относително ограничени, като приложението е насочено предимно към пациенти до 45-годишна възраст. Методът се препоръчва основно при начален стадий на дискова болест”, уточни доц. Харитонов. Той определя импланта като пробив в лечението на заболяването, с което се сблъскват все повече млади пациенти.

„Интервенцията е около 30 минути и се води оперативна процедура, но на практика става дума за инжекция. Прави се под обща венозна и локална анестезия. Инжекцията се поставя директно в ядрото на самия междупрешленен диск, където под рентгенов контрол се вкарва съответното количество дискогел. Половин час след процедурата пациентът може сам да става и да се движи, без да има нужда от каквито и да е помощни средства. Единственото ограничение е прецизиране на физическите натоварвания в рамките на 3 до 4 седмици след процедурата”, коментира медикът.

Recent Posts