Международно и българско признание за екипа по кардиоонкология на ,Сърце и Мозък’ Плевен

 In Новини

Трета награда за представен клиничен случай и единственото българско участие на Европейския конгрес по превантивна кардиология в Малага, Испания. И двете признания са за екипа по кардиоонкология на ,Сърце и Мозък’ Плевен и Клиниката по кардиология под ръководството на проф. Яна Симова. Болницата в Плевен е една от малкото в страната, в които едновременно функционират кардиологична и онкологична клиника, и единствената, която реално вече повече от година развива кардиоонкология – направление в кардиологията, което в последните години търпи бурен подем в световен мащаб.

Опитът на Клиниката по кардиология е представен преди месец и пред Европейския конгрес по превантивна кардиология в Малага, Испания. Д-р Мартина Самарджиева запозна участниците с резултатите от приложението на стрес ехокардиографията за оценка на лява камера и ляво предсърдие, като метод за оценка на очакваните проявите на кардиотоксичност. Тя и д-р Мартин Сираков получиха третата награда за най-добър клиничен случай. Казусът е на пациент, диагностициран с рак на белия дроб в четвърти стадий на фона на съпътстваща тежка сърдечносъдова патология. Лечението му е завършено успешно, с пълно обратно развитие на туморната формация в белия дроб, както и премахване на метастазите в костите чрез приложение на оптимална противотуморна терапия и единствения в България гама нож. На срещата д-р Мартин Сираков запозна участниците с подхода на екипа в Плевен  при лечението на пациент с рак на дебелото черво, провеждащ химиотерапия и диагностицирана ритъмно-проводна патология, вследствие на исхемична болест на сърцето като проява на кардиотоксичност.

„Представихме натрупания опит и постигнатите отлични резултати. Убедена съм, че проследяването на онкоболните пациенти от кардиолог преди и в хода на противотуморната терапия е от изключително значение за успеха на тяхното лечение“, сподели д-р Самарджиева, ръководител на Отделението по обща кардиология и част от кардиоонкологичния екип.

„Голяма част от лекарствата за лечение на онкологични заболявания водят до увреждане на сърцето, това е т.нар. кардиотоксичност. Основна задача на кардиолозите е да осъществяват оценка на всеки пациент, на който предстои противотуморна терапия, било то химио-, имуно-, прицелна-, хормонална, лъчетерапия или комбинации от изброените. Кардиоонколозите определят риска за очаквано развитие на кардиотоксичност и изготвят индивидуален план за проследяване хода на лечението и състоянието на пациента след него чрез съвременни, максимално щадящи, но изключително информативни методи. След  провеждане на ехокардиография и стрес-ехокардиография с оценка на помпената функция на сърцето, диастолната му функция, оценка на глобален лонгитудинален стрейн на лява камера (метод, чрез който може да се регистрира увреда на сърдечния мускул, още преди клиничната му изява), и това в съчетание с редица съвременни биомаркери. Целта е здравословният проблем да бъде установен навреме, за да се вземат и необходимите мерки за лечение“, коментира специалистът.

В Дните на ехокардиографията в София проф. Яна Симова представи темата за онкологичните заболявания при жените и подхода към тях. Проф. Симова наблегна на вече постигнатото в кардиоонкологията и по време на научен форум в Трявна. Презентациите предизвикаха задълбочени дебати, повдигнаха се много въпроси и присъстващите експерти се обединиха около мнението, че е необходимо създаване на работна група по кардиоонкология, която да създаде стандарти и подобри грижата за българските пациенти с онкологични заболявания.

Проследяването на онкологично болните пациенти от кардиолог преди и в хода на противотуморна терапия е от изключително значение за успеха на тяхното лечение, категорични са кардиооноколозите на ,Сърце и Мозък’ Плевен. Убедени са, че добрата екипна работа между кардиолози и онколози води и до по-добри терапевтични постижения и повече успешно лекувани пациенти.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts