„Всеки път, когато върнем живота, е чудо“

 In Новини

Пациентите и лекарите очакват световноизвестния швейцарски кардиохирург проф. Тиери Карел.

По покана на Българския Кардиологичен Институт в средата на февруари, за две седмици, проф. Карел ще консултира и инспектира работата на екипите във водещите Клиники по кардиохирургия на високотехнологичните болници ,Сърце и Мозък’ в Плевен и в Бургас. Плановият прием включва много тежки случаи на животозастрашаващи състояния и сложни операции с екипите по кардио- и съдова- хирургия.

Извършил над 12 000 хирургични интервенции, проф. Карел е ярка звезда на световната кардиохирургия в последните десетилетия. Той, inter alia, е учител и ментор на кардиохирурга проф. Томислав Михалевич, изпълнителен директор и президент на Кливлънд Клиник, ОН (20 години болница № 1 в света), който, от своя страна, като лектор на научната конференция „Пролетни кардиологични дни“, организирана от БКИ (Пловдив, 2009 г.) насърчи и подпомага решаващо, и днес, развитието на българската инвазивна кардиология и кардиохирургия.

Проф. Карел е член на множество национални и международни професионални дружества, член на борда на директорите на Американската асоциация по торакална хирургия (2018-2021), редактор на Европейското научно списание по кардиоторакална хирургия (2011-2021).

В продължение на 25 години проф. Карел е част от ръководството на водещи научни институции. Автор е на над 800 научни публикации. Носител на наградата ‚Леонардо да Винчи‘ за високи постижения в областта на преподаването и обучението към Европейското дружество по кардиоторакална хирургия, доктор хонорис кауза на Фрайбургския университет.

Участвал в близо 50 хуманитарни мисии в цял свят.

Recent Posts