Специалистите от болница ,Сърце и Мозък’ Бургас извършиха уникална операция на колянна става

 In Новини

Началникът на отделението по ортопедия и травматология – д-р Петьо Братоев, и екипът му поставиха импланти на изкуствена колянна става, изработени по изцяло индивидуален модел.

Високотехнологичната „Сърце и Мозък“ е третата болница в страната, в която се прилагат тези модерни и щадящи за пациента оперативни интервенции. Мъжът потърсил помощ поради тежки дегенеретивни изменения в коляното, след неколкократни предишни хирургични интервенции вследствие на спортни травми. Операцията протече изключително успешно в рамките на съкратено оперативно време, като пациентът се изправи отново на крака и започна рехабилитация още през първия следоперативен ден.

Спецификата на този случай е, че ставата и инструментите за поставянето ѝ са изработени специално за конкретния пациент, а имплантът следва максимално точно анатомичните особености на оперираната става на базата на предварително изработен 3-D модел.

Техниката е изключително прецизна, с предоперативно 3D планиране и последваща индивидуална изработка, което носи редица предимства за пациентите. В сравнение със стандартните ставни импланти индивидуалната става следва модел, почти идентичен с реалния анатомичен орган.

Интервенцията се осъществява за много по-кратко оперативно време. Техническият инструментариум е минимизиран, а това намалява многократно риска от инраоперативна инфекция.

Recent Posts