В ,Сърце и Мозък’ приложиха рядък метод за транскатетърно имплантиране на аортна клапа

 In Новини

Екипът разказва, че с тази нова стъпка високотехнологичният болничен комплекс вече разполага с всички налични клапи за транскатетърно имплантиране. Това позволява за всеки пациент да бъде подбрана най-подходящата клапа според неговите анатомични особеност

Аортната стеноза е заболяване, при което се развива стеснение на клапата, която се намира на изхода на сърцето. До скоро единственият метод за лечение на този клапен порок бе оперативният. От няколко години, като алтернатива при високорискови пациенти, се прилага неоперативна транскатетърна имплантация на аортна клапа (TAVI), която се извършва през малък отвор на периферен кръвоносен съд. Този метод се прилага рутинно в ,Сърце и Мозък’ Бургас и Плевен.

При TAVI се имплантират два основи вида клапи – саморазгъващи се и освобождаващи се с балон. До момента са използвани клапи от първия вид, но при последните трима пациенти са имплантирани нов вид освобождаващи се с балон клапи.

Интервенциите са осъществени от мултидисциплинарен екип, включващ инвазивните кардиолози д-р Пламен Пенчев и д-р Красимир Трифонов, както и кардиохирурзите доц. д-р Владимир Корновски и д-р Петър Петров. Като консултант е привлечен и един от водещите европейски специалисти в тази област – д-р Даниел Унич от Университетката болница „Dubrava“ в Загреб, Хърватска.

Специалистите информираха, че тримата пациенти, при които е осъществена процедура TAVI, са високорискови с тежки придружаващи заболявания. При първия от тях – пациент на 83 г., е третирано увреждане на клапата, при което са налице по-малък брой клапни платна от нормалното. Вторият пациент е на 75 г. и е с тежки промени по съдовете, затрудняващи достъпа до сърцето. При него клапата е имплантирата през голям кръвоносен съд, захранващ лявата ръка (субклавия). Третият пациент (78 г.) е с предходна байпас операция и неуспешен опит за имплантиране на изкуствена клапа в друго лечебно заведение поради запушвания на основните периферни съдове и тежки промени по аортата.

Специалистите от ,Сърце и Мозък’ приложиха рядък метод, при който клапата се имплантира директно в сърцето през малък отвор на гръдната стена. След кратък възстановителен период пациентите вече са изписани.

Екипът разказва, че с тази нова стъпка високотехнологичният болничен комплекс вече разполага с всички налични клапи за транскатетърно имплантиране. Това позволява за всеки пациент да бъде подбрана най-подходящата клапа според неговите анатомични особености и придружаващи заболявания. А благодарение на съвместната работа на инвазивни кардиолози и кардиохирурзи могат да бъдат разрешени и най-сложните случаи, включително чрез прилагане на нестандартни методи.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts