Хибриден метод на дебранчинг и TEVAR върна към живота пациент с критична аортна дисекация в ,Сърце и Мозък’ Бургас

 In Новини

Бързата намеса и екипната работа на кардиохирурзи, инвазивни кардиолози, реаниматори и специалисти по образна диагностика спасиха човешки живот посредством хибриден метод на дебранчинг на аортните съдове, екстра анатомичен байпас и TEVAR (ендоваскуларно имплантиране на съдова протеза).

Пациент на 64 г. с остра дисекация (разкъсване на стената), на дисталната аортна дъга и десцендентната аорта е приет по спешност в ,Сърце и Мозък’ Бургас.

Сформираният Heart team в състав – доц. д-р Владимир Корновски, началник на клиниката по кардиохирургия, д-р Пламен Пенчев, началник на инвазивна кардиология, и д-р Цветан Градинаров, началник на кардио реанимация, взима решение, че пациентът е показан за хибридна процедура – дебранчинг на дъгата на аортата и TEVAR в спешен порядък.

По време на процедурата доц. д-р Владимир Корновски извършва последователно дебранчинг и реимплантиране на главните съдове на аортната дъга. В хода на интервенцията е имплантиран и камерен електрод за временна кардиостимулация. След успешното дебранчиране на съдовете, д-р Пламен Пенчев осъществява TEVAR, при който въвежда аортна протеза през периферна артерия. Контролната ангиография показва добър кръвоток през дебранчираните артерии и отлично функциониране на протезата. След кратък болничен престой пациентът е изписан.

Острата аортна дисекация е животозастрашаващо състояние, а лечението при засягане на аортната дъга остава предизвикателство. Конвенционалният подход включва операция с помощта на ЕКК и хипотермичен сърдечен арест, но екипната работа на специалисти от различни звена позволява намирането на нестандартни решения. Екипът от лекари – експерти в различни направления в сърдечносъдовите заболявания на високотехнологичния болничен комплекс ,Сърце и Мозък’ е търсен от пациенти от страната и чужбина.

„Подобен сложен и комплексен случай е предизвикателство. Щастлив съм, че в ,Сърце и Мозък’ изградихме сърдечен тим, който се утвърди във времето и успешно разрешава медицински казуси. Този мултидисциплинарен екип се състои от блестящи специалисти – всеки в своята конкретна сфера. Изпитваме огромно удовлетворение всеки път, когато върнем към живота пациент в подобно несъвместимо с живота състояние.“ – коментира доц. д-р Владимир Корновски, началник на клиниката по кардиохирургия и медицински директор на ,Сърце и Мозък’ Бургас.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts