Д-р Лидия Стефанова: Миграцията на пациенти вече е към Бургас

 In Новини

Хора от страната и чужбина днес избират да се лекуват тук, коментира мениджърът на високотехнологичната ,Сърце и Мозък’

Две положителни новини в навечерието на професионалния празник на лекарите 7 април, сподели пред Дарик д-р Лидия Стефанова, мениджър на болница ,Сърце и Мозък’ Бургас и председател на Здравната комисия в местния парламент.

За първи път сме свидетели на обратна миграция – не извън, а към Бургас. Пациентите избират да се лекуват тук, идвайки от различни региони на страната, а също и българи, живеещи в чужбина. Най-често те са от Румъния, Турция, Великобритания.

„Това са хора, които много добре са проучили къде могат да получат качествено лечение, без това да им струва огромен разход“, споделя кардиологът. От друга страна все повече лекари се насочват към най-големия град в Югоизточна България за професионално развитие, обучение и трайно установяване.

По думите ѝ, най-сериозни постижения в града могат да се отбележат в здравеопазването заради качеството на болничната помощ. „С привлечените инвестиции в тази област се реализират проекти, които поставиха Бургас на здравната карта на България. Отличава се нова тенденция – на т.нар. медицински туризъм, който доскоро отвеждаше Българите към Турция, а вече е в посока Бургас и Плевен“.

Ръководителят на високотехнологичната болница на региона вярва, че връзката между лекар пациент е възстановена, както и че тя е тясно свързана с отношението на специалистите към тези, които те лекуват.

Цялото интервю можете да чуете тук.

Recent Posts