В ,Мама и Аз’ оперираха успешно дете от Германия с рядък случай на перфорирала ехинококова киста

 In Новини

10-годишно момиченце с перфорирала ехинококова киста е оперирано успешно от екипите на ,Мама и Аз. Детето е родено и израснало в Германия. Семейството е от Стара Загора и заминало в чужбина преди години. Протакане на лечението на дъщеря им в Германия в продължение на близо година и половина кара близките да потърсят контакт със специалистите във високотехнологичния болничен комплекс в Плевен. В лекарската практика случаите на перфорирала ехинококова киста са чести при възрастни, но при деца са изключително редки, информира д-р Владислав Генов, д.м. – началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Всичко започнало с тривиален инцидент – при игра детето пада, след което колабира. При първите прегледи след падането лекарите установяват белодробна киста, която лекуват в продължение на седмици.

„Проследявайки хронологията на този случай към днешна дата предполагаме, че става дума за руптурирала ехинококова киста, която е дренирала през бронхите. Последното има огромно значение, защото в противен случай кистата е щяла да се излее в гръдния кош и да последва тежка анафилактична реакция, която може да доведе до фатални последици. Дренирането на практика е спасило живота на детето, което още в началото е било за спешна операция“, коментират специалистите.

След диагностициране на проблема в Германия за семейството започва труден период – обикаляне по лекари, изследвания, процедури и консултации. Лекарите там опитват да лекуват детето без да прилагат радикални действия. Никой не обяснява на родителите защо детето им не може да бъде оперирано. В същото време момиченцето е принудено да се научи да живее с последиците, съпътстващи здравословния му проблем – поддържане на температура, общо неразположение, липса на нормален за дете на тази възраст активен начин на живот. Често отсъства от училище. Всички тези обстоятелствата, както и фактът, че преди време бащата претърпява успешна операция при гръдния хирург проф. Евелин Обретенов, карат родителите да потърсят отново контакт с екипите на ,Мама и Аз’ и ,Сърце и Мозък‘.

При постъпване на детето в модерната болница в Плевен следват пълни изследвания и категорично решение за операция в спешен порядък от мултидисциплинарен екип от специалисти. Лекарите правят т.нар. пирамидектомия – премахната е частта от белия дроб, която е била обхваната от кистата. Специалистите са категорични, че ако операцията е била осъществена веднага, още при диагностицирането на проблема, е имало възможност да бъде отстранена само кистата, без да се налага последвалото отстраняване на засегнатия дял от белия дроб.

Mалката пациентка се чувства добре и вече е със семейството си в Германия.

Recent Posts