Съдови хирурзи от ,Сърце и Мозък’ Бургас спасиха пациент от трайно инвалидизиране

 In Новини

Екипът на д-р Рунков извършва сложна хибридна оперативна интервенция в специално оборудвана операционна зала с високотехнологична апаратура

Хирурзи от клиниката по съдова хирургия към ,Сърце и Мозък’ Бургас извършиха животоспасяваща операция на пациент, осъден на трайно инвалидизиране след потенциално ампутиране на крайник в друго лечебно заведение.

Пациентът е постъпил в друго здравно заведение с оплаквания от болки, изтръпване и хладнина в десния си крак. Насочен е за спешна операция поради установен тромб в крака. След оперативната интервенция оплакванията на пациента продължили с поява на мехури по стъпалото и почерняване на върховете на пръстите. Становището на специалистите било, че кракът трябва да бъде ампутиран. Пациентът отказал ампутация и потърсил помощ от д-р Румен Рунков, началник на клиниката по съдова хирургия в ,Сърце и Mозък’ Бургас.

След хоспитализацията са направени множество образни изследвания. Специалистите установяват пълно запушване на бедрената, задколенната и подколенните артерии. Взема се решение за операция в спешен порядък. Д-р Рунков и екипът му извършват сложна хибридна оперативна интервенция в специално оборудвана за целта операционна зала с високотехнологична апаратура. Поставен е байпас на част от бедрената артерия, последващо стентиране и балонна дилатация на подколенните артерии, с което кръвоснабдяването на десния крак е напълно възстановено. След операцията пациентът се възстановява бързо, като съобщава за отшумяване на болките. Изписан е след кратък постоперативен престой без оплаквания.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts