МЗ участва в картела срещу ,Сърце и Мозък’ Бургас и е в тежък конфликт на интереси!

 In Новини

Ексклузивно и Кратко с поглед към истината

‚Сърце и Мозък‘ подаде сигнал срещу министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в КПКОНПИ. Министърът изпадна в тежък конфликт на интереси, след като стана ясно, че министерството, чрез своята държавна болница УМБАЛ Бургас, участва в картел с 4 частни болници срещу искането за разширение на ‚Сърце и Мозък‘. Служебният министър на здравеопазването едновременно е и държавният единствен регулатор, натоварен от закона да се произнесе всеки момент по искането.

Съгласно актуалния устав на УМБАЛ Бургас, публикуван в Търговския регистър, служебният министър, назначен от Президента Радев, е принципал на държавната болница с 85,95% от капитала на дружеството и има решаващ глас в Съвета на директорите. Министър Меджидиев или от негово име представителите на МЗ в Съвета на директорите на УМБАЛ Бургас са подкрепили картелното споразумение, манифестирано в писмото до Президента, МС, МЗ, НЗОК и БЛС на петте болници от 31.10.2022 г. и са възложили/разпоредили на директора д-р Бойко Миразчийски да го подпише. Това стана ясно от признанието на изпълнителния директор на държавната болница в интервю от вчера (7.11.2022 г.) пред в. „Капитал“. На практика се стига до „самосезиране“ на министъра с користна цел чрез управляваното от него държавно лечебно заведение срещу неговото собствено законово възложено регулаторно задължение да се произнесе непредубедено и безпристрастно по искането за разширение от ‚Сърце и Мозък‘ Бургас. Всичко това, очевидно, е с единствената цел да се създаде някакво основание или поне привиден претекст, за да се откаже разширението на дейността на най-модерната болница в България.

Картелът и картелният протест, организиран от частните „Дева Мария“ и „Бургасмед“, които наскоро получиха разрешение от регулатора МЗ да разкрият нови съответно 165 и 75 легла в Бургас, вече бяха предадени за разглеждане и наказание от КЗК. Сега в допълнение, става очевиден и конфликтът на интереси, в който изпада министър Меджидиев, защото подкрепя картела на страхливците от конкуренцията по качество. Държавната болница заедно с други 4 частни болници открито търсят намеса и антиконкурентен натиск от Президента и Министър-председателя в работата на уж независимия регулатор – МЗ – за прилагане на административен произвол и спиране на разрастването на ‚Сърце и Мозък‘ Бургас – най-голямата по дейност и силно предпочитана болница от пациентите и лекарите в Югоизточна България.

Участието в картелно споразумение на МЗ с цел да се приложат антиконкурентни мерки срещу най-съвременния и предпочитан изпълнител на болнична помощ е противоправен акт, който трябва да бъде установен и осъден от КЗК. Конфликтът на интереси, в който е изпаднало МЗ, обаче, и неговите други противозаконни цели са предмет на разглеждане и контрол от КПКОНПИ и вероятно Европейската комисия и Европейската прокуратура.

„Защо и как българското чиновничество докара България до най-корумпираната и враждебна за всички инвестиции държава членка в Европейския съюз?“ – с това трябва да се занимават Президентът, Специалните служби и Прокуратурата, всеки ден, докато средата у нас се подобри трайно.

 

От 727-членен колектив – лекари, медицински сестри, специалисти по медицински грижи и парамедицински персонал

Recent Posts