В Плевенската кардиохирургия Сърце и Мозък помогнаха на 34 годишен пациент с рядък вроден сърдечен порок.

 In Новини

Проф. Владимир Данов и неговия екип успешно се справиха с рядък случай на 34 годишен пациент с неопериран до момента, комбиниран, вроден сърдечен порок, известен като тетралогията на Фало. Тази диагноза се разглежда като голяма група заболявания със сходна сърдечна анатомия, но с голяма вариабилност по отношение на анатомията на белодробната артерия, асоциираните аномалии и прогнозата. В миналото тетралогията на Фало се е считало за нелечимо заболяване и рядко пациентите са достигали 20-годишна възраст.

Тетралогията на Фало всъщност включва четири дефекта на сърцето, които водят до увреждане на неговата структура. В резултат на това се нарушава притока на кръв, обогатена с кислород до всички органи на тялото. Честотата на този тип комбиниран вроден сърдечен порок е 0,25 до 0,8%  на 1000 новородени. До първата година след раждането преживяват 75% от диагностицираните бебета, докато до 20-тата година  този процент  спада драстично на 11%.

Оперираният  пациент е бил под постоянно лекарско наблюдение поради честото влошаване на състоянието му. Планираната хирургична интервенция е продължила 4 часа. Затворен е междукамерния дефект, освободен е изхода на дясната сърдечна камера чрез реконструкция на пулмоналната (белодробната) артерия, като едновременно с това в нея се имплантира биологична клапа.  Само 6 часа след операцията пациентът е събуден и диша самостоятелно. На осмия следоперативен ден той е изписан от клиниката по кардиохирургия на многопрофилната болница Сърце и Мозък в Плевен физически мобилен в отлично състояние.

След такава сериозна и тежка кардиохирургична интервенция, очакваме неговото пълно възстановяване, като до няколко месеца пациентът ще може да работи и да бъде активна част от обществото.

Уникалното в случая е, че пациентът е доживял до 34 годишна възраст и според световните научни статии по въпроса малко са болните, които достигат до тази възраст без да им е правена операция като деца (6% преживяемост над 30 години и едва 3% между 35-40 г.). Това заболяване е ограничавало пациента да води нормален живот и да е активен физически.

Репортажът на Българска национална телевизия може да намерите тук.

Recent Posts

Leave a Comment