Отношението към ‚Мама и Аз‘ София РЕШАВА ИЗБОРИТЕ

 In Новини

Хабилитираните педиатри и медици към хората

Въпросът на въпросите за нацията е кога ще намалим рекордната детска смъртност и много високата обща смъртност? Кога ще пресечем задълбочаването на демографската криза? Можем ли да постигнем добро здравеопазване без конкуренция по качеството и без богат избор на пациента къде да се лекува?

Пускането на многопрофилната високотехнологична ‚Мама и Аз‘ в София, която не е детска частна болница, и построяването на държавната Националната детска болница (НДБ) в Горна баня вървят ръка за ръка към решението и са част от правилните отговори на тези въпроси. Затова партиите да питат и чуят избирателите, които знаят, че няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване. Както при автократичните режими, така и при политическа демокрация с пазарна икономика, това е вярно. Възможно е само когато националните инвеститори не са прогонвани, защото без тях и чуждестранните не идват. Възможно е, когато конкуренцията по качеството се насърчава и правото на богат избор на пациента се осигурява.

С какво точно проектът ‚Мама и Аз‘ в София пречи на държавата „да си стои на мястото“, както иска президентът Радев? Ние развиваме много млади кадри в най-модерната новопостроена клиника за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз‘ в Плевен. Ние приемаме най-трудните и тежки случаи. Лечението на децата е безплатно. Работим по същите недооценени педиатрични пътеки и показваме, че при добро управление педиатрична клиника може да съществува без постоянни държавни субсидии, а когато те се предоставят на държавните, следва да има и за частните, защото и ние лекуваме български деца!

Затова НИЕ СМЕ СВОБОДНИ ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА: Ние не сме крепостни да ни „дърпат“, „(при)влачат“, „резервират“ или „поглъщат“, нито платени консултанти или еснафски фондации могат да ни съветват за феодализация, която те обслужват! Защо като са срещу ‚Мама и Аз‘, опозиционерите не създадоха и не създават кадри толкова много години досега? Как и защо се резервира кадрови потенциал в дефицит за бъдещи болници за след 6 или повече години? Съвременната медицина, която ние практикуваме, е приложна и екипна наука – в постоянно мощно развитие. Очевидно опозицията обслужва конкурентни и други консервативни лични интереси, организира блокадата на столичните пациенти и потиска честната конкуренция.

Понеже Главчев призна многократно, че Решение № 318 от 30 април т.г. е законно и правилно, и наистина е прието по установената процедура, с предварително публикуван дневен ред на МС, сега хората да кажат на партиитетрябва ли да се спазват законите в нашата европейска република, или ще слушаме самозвани фондации, мрежи, платформи и еснафи, които крещят, че решението било „взето на тъмно“ и „не било съгласувано“ с тях? Упражняването на държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокадата на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество са само видимите измерения на двойните стандарти в „дълбоката държава“. Затова премиерът Главчев отказва среща, а за децата, които се лекуват в частната ‚Мама и Аз‘, помощ няма!

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на тържествата на 24-ти май, трябва да има здрави деца и здрави родители. Преди да имаме боеспособна армия трябва да отгледаме здрави деца и да имаме достатъчно квалифицирани и мотивирани медици в страната, както и инженери, пилоти, счетоводители. И как всичко това ще се постигне без ,Мама и Аз‘ и без НДБ, и без конкуренция по качеството в здравеопазването, и без спазване на профилните медицински стандарти? Заварените „разбирачки“ и популистите кадри не създадоха, а ги изгониха, деца не лекуват, а детската смъртност препуска нагоре, обслужват феодализацията против конкуренцията, модерни болници не могат да построят, а не дават и на доказаните инвеститори да строят в София – защото никъде по света държавата сама не може всичко!

Понеже президентът няма право да се намесва в работата на правителството, а премиерът няма право да дели болниците според собствеността им и децата на подпомогнати и изоставени отново, нека всички партии в София да питат избирателите си в предизборните срещи и събрания:

Искате ли нова модерна многопрофилна болница в София за повишаване качеството в здравеопазването? Без нея ще се напълнят ли 50-те процента празни легла в най-големия град в страната и как ще се преодолее тежкият дефицит на кадри? Може ли с блокада на столицата и премахване на конкуренцията по качеството да се прави реформа и здравеопазването да се развива? Искате ли да лекуваме нашите деца и семейства в Румъния, Турция и други частни клиники в чужбина? С ‚Мама и Аз‘ в София повече ли млади лекари и медицински сестри ще остават в България и повече ли ще се връщат от чужбина?

Recent Posts