Неонатолозите на ‚Мама и Аз‘ отбелязват световния ден на кенгуру-грижата с отлични резултати и здрави бебета

 In Новини

Раждането на всяко дете е период, изпълнен с трепетно очакване и вълнение. Но когато новороденото е едно от около 6500 недоносени бебета, които всяка година се раждат в България, престоят му в интензивното отделение е огромно емоционално предизвикателство за цялото семейство. Родителите често се чувстват объркани и уплашени от продължителния престой в болницата. В тези моменти кенгуру-грижата има ключова роля.

Възникнала през 1970 г. в Богота, Колумбия, тя бележи бърз възход и придобива все по-голяма популярност сред съвременните специалисти. Кенгуру-грижата е световно призната практика, чрез която се осъществява контактът между родителите и новороденото, попаднало в интезивно неонатологично отделение. Чрез многобройни проучвания е установено, че контактът майка-бебе (или татко-бебе) е не просто прегръдка, а съвкупност от многобройни благоприятни ефекти, които следват от тези контакти.

От самото откриването на най-новата клиника за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз‘ преди една година, в отделението по неонатология съществува специална кенгуру-стая – неразделна част от пълноценните грижи, които целим да предоставим на нашите малки пациенти и техните родители. След извеждане на недоносените (а понякога и доносени) новородени от интензивната високоспециализирана среда за родителите е осигурена кенгуру-стая. Тя е полезна както за бебето, така и за родителите, на които даваме шанс да бъдат част от болничния престой и активно да участват в отглеждането на своето дете.

Тук чрез съвети и практики на медицинските специалисти се извършва не само обучение на родителите в грижите за техните деца, а се изгражда силна и пълноценна връзка, като често практикуваме кенгуру-контакта още до самия кувьоз. Ежедневно акушерките и лекарите помагат на майката със съвети, свързани с кърменето, ежедневния тоалет и индивидуалните особености, свързани със състоянието на детето. Ние приветстваме и насърчаваме равнопоставеното участие на двамата родители като единно цяло, като все по-често активно включваме и таткото в цялостните грижи, както за недоносените, така и за доносените деца.

Кенгуру-кътът на ,Мама и Аз‘ изпълнява световно утвърдените препоръки и изгражда уверени и спокойни родители, които ще осигурят качествено по-добри грижи за своите деца. В тази стая успешно завършихме диагностично-лечебния процес и грижите за най-малките пациенти, родени при нас, а и изобщо в България – Сашко с тегло 630 грама, Петя с тегло едва 600 грама, Раян…. и много други деца, които сега са здрави и са при родителите си.

Recent Posts