,Сърце и Мозък’ стартира безплатни консултации и прегледи за пациенти с Паркинсон

 In Новини

Интервю с проф. Иван Димитров – ръководител на клиниката по нервни болести в ‚Сърце и Мозък‘ Бургас по повод Световния ден за борба с болестта на Паркинсон

Всяка година на 11 април отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. Какво представлява това заболяване?

Болестта на Паркинсон е прогресиращо дегенеративно заболяване на нервната система, което най-често се диагностицира при пациенти между 55-60 години. Засегнати са и двата пола, с леко преобладаване на мъжете. Смята се, че в България има около 12 000 болни. Въпреки че на пръв поглед подобен брой пациенти не изглежда твърде голям, болестта всъщност не може да се определи като рядка. Отбелязването на Световния ден е добър повод да дадем гласност на възможностите за диагностика и лечение на заболяването.

Kакви са проявите на болестта и оплакванията, които насочват към тази диагноза?

За съжаление в началото болестта се развива безсимптомно. Има период с неспецифични оплаквания, когато е трудно да се постави диагнозата. Сред типичните симптоми, които се появяват по-късно, са забавените движения, сковаността на тялото и крайниците и треперенето (тремор). Именно треморът най-често прави впечатление на пациента и на неговите близки. Важно е да се подчертае обаче, че не всеки тремор е проявя на болестта на Паркинсон. Например заболяването есенциален тремор е много по-често.

 Необходими ли са специализирани изследвания, за да се постави диагнозата?

От особена важност е извършването на неврологичен преглед. Прави се също медикаментозен тест. Разбира се, диагностичният процес включва и някои апаратни изследвания – треморограма, образна диагностика на главния мозък. Във всеки случай, диагнозата трябва да бъде поставена от специалист невролог.

А какво е лечението, може ли развитието на болестта да бъде спряно?

Съществуват различни видове лечение в зависимост от етапа на заболяването. В ранните стадии, след поставяне на диагнозата, се започва лечение с медикаменти, като подходящите се подбират в съответствие с конкретния клиничен случай. Някои от тях имат невропротективно действие и се смята, че могат да забавят прогресията на заболяването. При късната Паркинсонова болест, когато се появяват различни усложнения, се прилагат и други терапевтични методи. Такива са въвеждането на специални медикаменти чрез портативни помпи или дълбоката мозъчна стимулация.

Какви възможности за диагностика и лечение на болестта на Паркинсон предоставя болница ,Сърце и Мозък’ в Бургас?

Клиниката по нервни болести в ,Сърце и Мозък’ Бургас работи активно с пациенти с болестта на Паркинсон, както и с такива, при които диагнозата не е поставена и следва да бъде потвърдена. Болницата има сключен договор с НЗОК за работа по клинични пътеки, покриващи болестта на Паркинсон, есенциалния тремор и други заболявания, свързани с подобна симптоматика. Разполагаме с апаратура за неврофизиологична и образна диагностика, както и с транскраниален магнитен стимулатор, процедурите с който могат да облекчат някои от симптомите на пациентите.

Recent Posts