Гама нож в Плевен

 In Новини

Парадоксално е, че при наличие на най-съвременна апаратура, водещи специалисти и реимбурсиране на лечението от НЗОК все още някои пациенти биват подлагани на отворени операции или изпращани за  лечение в чужбина.

За пръв път в България, в болница „Сърце и Мозък” в Плевен работи комплексен онкологичен център, който прави възможна съвременната диагно­стика, високотехнологичното лечение и дългосрочното проследяване на най-ви­соко ниво, каквото предлагат само най-големите онкологични центрове в САЩ и Западна Европа.

Комплексният онкологичен център е първият и единствен член от страната ни на организацията на Европейските онкологични институти, което му дава възможност да работи в европейската мрежа за борба с рака, да предложи на пациентите достъп до персонилизирано лечение, базирано на медицината на доказателствата. Практика в болницата е лекарите от различни специалности да работят в синхрон и сформирайки мултидисциплинарни екипи да търсят най-доброто лечение за пациента. Така за минути, хирурзи, кардиолози, гастроентеролози, педиатри, онколози, ортопеди, уролози, невролози и пулмолози могат да предложат адекватно решение при сложен казус.

Работата на центъра се надгражда и от съвременната лаборатория по молекулярна патология и генетика, първия в страната сектор по кардиоонкология, както и най-модерен лъчетерапевтичен комплекс, оборудван с единствения в страната Гама нож.

Използва се за стереотактична радиохирургия за лечение на тумори и съдови заболявания в мозъка. Технологията се прилага за успешно лечение на доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори, артериовенозни малформации в мозъка, тригеминална невралгия.

Как работи?

Гама ножът фокусира много малки лъчи радиация върху тумора с изключителна точност. Всеки такъв лъч има клинично незначим ефект върху здравата мозъчна тъкан, през която преминава. Пресечната точка на всички лъчи е точно върху тумора, където се доставя силна доза радиация, която го унищожава. При процедурата няма болка или дискомфорт.

Радиохирургията се извършва с ултра висока прецизност от порядъка на 0,1-0,2 милиметра (за сравнение, тя е 1-2 милиметра при повечето техники на линейни ускорители), като тази точност се проверява и потвърждава всеки ден от медицинските физици преди провеждане на радиохирургията и се следи автоматично, непрекъснато и в реално време, докато се извършва лъчетерапевтичният сеанс. В сравнение с другите системи за радиохирургия Гама ножът дава възможност за десетки пъти намаляване на дозата на облъчване в тялото, което позволява провеждане на мозъчна радиохирургия дори при бременни.

Защо Гама нож?

Радиохирургията с Гама нож обикновено се извършва еднократно, в рамките на един ден болничен престой. Тя е много по-безопасна както в сравнение със стандартната неврохирургична операция, която включва разрези на скалпа, черепа, мозъчните мембрани и тъкан, така и в сравнение с друг вид лъчетерапия, която включва многократно облъчване с много по-малка точност.

До момента със стереотактична роботозирана радиохирургия в ,Сърце и Мозък’ Плевен сa лекувани близо 500 пациенти, основно с мозъчни метастази (включително с множество такива едновременно), доброкачествени тумори, някои случаи на първични злокачествени мозъчни тумори, съдови малформации и функционални състояния (тригеминална невралгия).

Парадоксално е, че при наличие на най-съвременна апаратура и водещи специалисти в страната ни и заплащане на лечението от НЗОК все още някои пациенти биват изпращани за лечение с Гама нож в чужбина, за което заплащат няколко десетки хиляди евро лични средства.

Recent Posts