Две деца в критично състояние изпратиха за лечение в Плевен от детската болница „Проф. д-р Иван Митев“ в София

 In Новини

Специализирана линейка и екип от клиниката за майчино и детско здраве ,Мама и Аз’ пътува до столицата, за да поеме за лечение в Плевен две деца в животозастрашаващо състояние. Малките пациенти – момченце и момиченце на двумесечна възраст, първоначално са били настанени в неонатологичното отделение на държавната специализирана детска болница в София. Поради невъзможността да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че те вече са надскочили възрастта за неонатология от там се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен. Те създават организация и в спешен порядък децата са транспортирани и настанени в интензивното детско отделение на ,Мама и Аз’, където грижите за тях поема ръководителят на педиатрията д-р Велимир Симов и екипът му.

Децата са диагностицирани с хипоксично-исхемична енцефалопатия – увреждане на мозъчната функция поради намален приток на кислород към мозъка, и с атрезия на хранопровода – състояние, при което хранопроводът не се свързва със стомаха, а „завършва сляпо“ и погълнатата храна не може да достигне до стомаха на детето. Богатият клиничен опит на плевенските педиатри, високотехнологичната апаратура с най-модерни възможности за поддържане и съхраняване на живота на децата прави ,Мама и Аз’ единственото място в страната, където може да бъде предоставена адекватна интензивна, дългосрочна и безплатна грижа за деца с подобни тежки диагнози.

„В ,Мама и Аз’ работим добре с колегите от цяла България, без значение частна, общинска или държавна е болницата. Не се притесняваме да осигурим транспорт и лекарски екип за наша сметка, да пътуваме до най-отдалечената точка на страната за да помогнем на нашите деца“, коментира д-р Велимир Симов. Той уточни, че случаят с децата от Детската болница в София не е първият за педиатрите на ,Мама и Аз’. Само преди дни екипът в Плевен е оказал съдействие и на колегите си от Майчин дом, в клиниката предстои да бъдат транспортирани малки пациенти от Националната кардиологична болница в столицата.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts