Уролози от болница ,Сърце и Мозък’ Бургас спасиха мъж с лапароскопска операция

 In Новини

Екипът от лекари е с голям клиничен и научноизследователски опит, натрупан във водещи клиники в страната и чужбина

Преди няколко дни в клиниката по урология към болница ,Сърце и Мозък’ Бургас постъпва мъж на 79 години. Той има дългогодишни оплаквания от болка в лявата поясна област и наличие на кръв в урината. Незабавно са извършени образни изследвания, след които на скенер се установява хидронефроза, без данни за конкремент (камъни) в уретера.

Пациентът е с критично нисък хемоглобин и ясно изразен консумативен синдром (загуба на тегло). След извършване на повторено образно изследване – скенер с контраст – без видима причина  за запушване на левия пикочопровод и викостепенна задръжка на урина в левия бъбрек, специалистите назначават уретероскопия, при която се установява пълно запушване на уретера от твърда формация. След взета биопсия хистологичният резултат показва преходно клетъчен карцином.

Д-р Тони Стателов и екипът му извършват лапароскопска интервенция за премахване на бъбрека и уретера до ниво на пикочен мехур. Пациентът е изписан в отлично здравословно състояние след кратък следоперативен престой.

Отделението по урология извършва високоспециализирана диагностична и оперативна дейност на заболявания на бъбреците, уретерите, пикочния мехур, простатата, пениса и тестисите. Оборудвано е с хирургична апаратура от последно поколение за прилагане на най-щадящите и прецизни миниинвазивни оперативни техники. Интраоперативното ехографско и рентгенографско мониториране се прилага рутинно при индикации.

Екипът от лекари е с голям клиничен и научноизследователски опит, натрупан във водещи клиники в страната и чужбина. Всички лекари са ангажирани с научноизследователска дейност, извършва се и преподавателска дейност.

От януари 2022 г. д-р Стателов е ръководител на Клиниката по урология в ,Сърце и Мозък’ Бургас.

– Д-р Стателов, как се насочихте към урологията като специалност?

– Винаги съм имал интерес към хирургичните специалности, а урологията ползва предимно оперативни методи, макар да прилагаме и консервативно лечение при определени обстоятелства. Освен това специалността е много модерна, въвеждат се непрекъснато нови апарати. Уролозите са сред първите, които използват лазерни системи, лапароскопски методи и роботизирано лечение. Тази комбинация е много привлекателна за мен, защото вярвам в съвременното, безкръвно лечение. Щастлив съм, че съм част от екипа на ‚Сърце и Мозък‘ Бургас, където убедено мога да заявя – всеки лекар би мечтал да работи. Болницата разполага с отлични специалисти и апаратура.

– Д-р Стателов, какви са „сигналните лампи“, който не бива да пренебрегваме, когато говорим за урологични заболявания.

– Категорично кръвта в урината, особено когато е налична без допълнителна симптоматика – алармира за проблем. Състоянието изисква незабавна консултация с уролог. Симптомът може да се дължи на няколко причини, но препоръчваме на пациентите да не поставят диагнозата си само въз основа на информация, предоставена от интернет пространството. Урината се оцветява в червено при наличие на повече от 1ml кръв в 1l урина.

Ракът на пикочния мехур е в челната петица по честота – след карцинома на простата, белия дроб и дебелото черво. Хематурията (наличието на червени кръвни телца в урината) в този случай е без болка и изисква спешно да се обърнете към специалист. Кървенето е единствен симптом на този вид рак, който засяга най-често мъже, но се среща и при жени. Туморите на пикочния мехур в над 95% от случаите са злокачествени и много често рецидивират. Ако се открият в по-ранен стадий, могат да бъдат излекувани успешно с помощта на трансуретрална (,,безкръвна“, през пикочния канал) оперативна интервенция, без да се налага отстраняване на пикочния мехур.

От ключово значение за успешното лечение на рака на пикочния мехур е наличието на опитен и висококвалифициран екип от медицински специалисти и наличие на модерна апаратура за откриването му в ранен стадий. Ние в ‚Сърце и Мозък‘ Бургас се гордеем и с двата фактора.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts