Мултидисциплинарен екип от ,Сърце и Мозък’ Бургас спаси живота на пациентка с тежко онкологично заболяване и комбинирана патология

 In Новини

В лечението се включиха специалисти от клиниките по урология и хирургия

Мултидисциплинарен лекарски екип от клиниките по урология и хирургия в болница ,Сърце и Мозък’ Бургас извърши животоспасяваща операция на пациентка с тежко онкологично заболяване и комбинирана патология.

След преглед на 66-годишна пациентка, оперирана от карцином на дебело черво преди 6 години, с последващи лъче и химиотерапии, екипът на Клиниката по коремна хирургия търси допълнително експертно мнение на колегите си от Клиниката по урология по повод кървене при уриниране и установена формация в пикочния мехур с нарушена бъбречна функция. Пациентката е хоспитализирана за диагностика и лечение.

На първи етап от предизвикателството на описания случай лекарите поставят двустранно нефростоми (дренаж на бъбреците през кожата) и провеждат хемодиализа. Допълнително вземат и трансуретрална биопсия от пикочен мехур. Хистологичният резултат потвърждава наличие на аденокарцином, локализиран в дебелото черво. Извършват образни изследвания и установяват туморна формация на пикочния мехур, обхващаща и тънки черва.

Следващият етап от действията на лекарите са съвместни с екип от клиниката по хирургия. Провежда се дефинитивно лечение на пациентката. По време на сложната операция се налага отстраняването на сегменти от тънки черва и радикална цистектомия (премахване на целия пикочен мехур).

“Със своята специфика и сложност – операцията, която извършихме, би била предизвикателство за всяка специализирана клиника в световен мащаб. Ние обединихме опита на най-добрите специалисти от две клиники на нашата болница, всеки един от хирурзите извърши своята част от операцията и заедно постигнахме резултат, с който се гордеем“, заяви д-р Тони Стателов – Началник на клиниката по урология към болница ,Сърце и Мозък’ Бургас.

Според доц. Анатоли Карашмалъков – Началник на клиниката по хирургия – „операцията е добър пример за това как лекарите от различни специалности трябва да работят като един отбор за постигането на оптимални резултати при лечението на пациента“.

След няколкодневен престой в реанимация пациентката е изписана от болницата в добро общо състояние и постигнат желания терапевтичен резултат.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts