Проф. Димитров: Лекарската помощ в първите 4 часа и 30 мин. от началото на исхемичен инсулт е решаваща за възстановяването на пациента

 In Новини

По случай Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, специалистът даде подробна информация и съвети за правилно лечение

Проф. Иван Димитров притежава квалификация по невропсихология, електроенцефалография, евокирани потенциали, доплерова сонография. Професионалните и научните му интереси са в областта на когнитивните нарушения и деменциите, множествената склероза, епилепсията и др. Той организира първото проучване на разпространението на деменциите в България.

– Проф. Димитров, какво представлява мозъчният инсулт и как се диагностицира това заболяване?

– Мозъчносъдовите заболявания са широко разпространени в нашата страна и за съжаление са сред причините за тежка инвалидизация и значително повишена смъртност. По-разпространени са исхемичните инсулти, които се свързват със запушване на кръвоносни съдове, захранващи мозъка, и резултатът е загиване на мозъчна тъкан. Това води до парализи, нарушения в говора и други неврологични симптоми, а нерядко, за жалост, и до летален изход.

– Какви са първите симптоми на заболяването и може ли да подведат пациента и лекуващите лекари при поставянето на диагнозата?

– Сред обичайните първи симптоми са слабост на крайниците (често лява ръка и ляв крак или дясна ръка и десен крак), увисване на устния ъгъл, нарушения в говора, нарушения в равновесието и др. Важно е те да се разпознават от хората, за да може бързо да се вземат мерки. Подобни симптоми могат да се появят и при други неврологични заболявания, но навременният преглед при специалист и провеждането на съответните изследвания ще определи правилната диагноза.

– Как пациентите и техните близки биха могли да помогнат на лекарите за по-успешното справяне с болестта?

– Важна е профилактиката на рисковите фактори. Те са известни на всички – високо кръвно налягане, недобре контролиран захарен диабет, повишен холестерол, тютюнопушене и др. Много често обаче не им се обръща достатъчно внимание. Също така е от първостепенно значение за лекарите, приемащи пациента с инсулт в условия на спешност, да получат бързо адекватна информация за точния час на начало на оплакванията, придружаващи заболявания, приемани лекарства, включително дали се приемат такива за „разреждане“ на кръвта.

– Каква възможност дава ранното диагностициране за противодействие на заболяването? Как протича лечението на пациентите с исхемичен инсулт?

– През последните години в неврологичните среди стана популярно мотото „времето е мозък”. Това наистина е вярно твърдение, защото по-голям шанс за успешно лечение на исхемичния инсулт има в първите няколко часа след началото на симптомите. Ако пациентът е своевременно транспортиран до специализирано болнично заведение в рамките на времеви прозорец до 4 часа и 30 минути от началото на инсулта, може да се приложи тромболитично лечение, чрез което да се опитаме да възстановим кръвообращението в засегнатия участък. За съжаление, ако това време се пресрочи, тромболиза не може да се извърши, а лечението не е толкова ефективно.

– Какви изследвания правите в „Сърце и Мозък“, за да потвърдите такава диагноза? Провеждате ли споменатата вече тромболиза?

– В „Сърце и Мозък“ се провеждат всички необходими изследвания. Освен общ и специализиран неврологичен преглед в спешен порядък се осъществяват лабораторни изследвания, компютърна томография, при нужда – с изобразяване на мозъчните съдове, рентгенографии. Прилагат се също доплерова сонография, магнитно-резонансна томография и др. Важна е екипната работа на невролозите с колегите кардиолози, съдови хирурзи и лекари от други специалности. При постъпване на пациент с исхемичен инсулт винаги правим оценка и ако е подходящо – извършваме тромболитично лечение.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts