Проф. Яна Симова и д-р Елица Бечева-Крайчир пред БНР: ,Мама и Аз’ ≠ Национална детска болница

 In Новини

Софийската болница ,Мама и Аз’ няма да функционира като държавна. Тя ще функционира като лицензирана и строго регулирана от държавата и от НЗОК болница. Тя не се управлява като държавните болници. Ние създаваме една многопрофилна детска болница, която ще има спешно отделение и обслужва пациенти от цялата страна, няма да връщаме пациенти. Ще се финансира по НЗОК и няма да има доплащане от семействата на тези пациенти“.

Това каза пред БНР проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския Кардиологичен Институт.

По думите ѝ истинският въпрос е защо да няма една високотехнологична, модерна детска частна болница, която не отменя държавната национална детска болница.

Д-р Елица Бечева-Крайчир, специалист по медицинска генетика, уточни, че „Мама и Аз“ ще е софийска детска болница, която ще бъде изградена изцяло върху собствен парцел:

„Тя е проектирана с цел да се обслужва Детска болница. „Мама и Аз“ ще лекува и деца от цялата страна, ще поема и особено тежки случаи, ако не може да бъде намерена съответната експертна помощ на регионално ниво. Това не ни прави национална болница, за което и нямаме претенции. Трябва да се приключи с манипулациите на тема, че „Мама и аз“ идва вместо Национална детска болница, защото това не е нещо, което ние сме заявили“.

След софийската болница „Мама и Аз“ трябва да бъде направена и държавна детска болница, за да бъде обезпечено детското здравеопазване, подчерта д-р Крайчир.

Проф. Симова изтъкна, че нямат основание опасенията за недостиг на педиатри за две големи детски болници: 

„Мама и Аз“ ще заработи след 3 години. През този период ние сме планирали голям брой активни програми за квалификация на педиатри в САЩ и Европа. Така че ние ще създадем за този период много нови специалисти“.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Яна Симова и д-р Елица Бечева-Крайчир в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Recent Posts