Лекарите от СБАЛК Велико Търново и болница ,Сърце и Мозък’ в Плевен спасиха живота на мъж с дисекация на аортата

 In Новини

Седемдесет и една годишният пациент е изписан от болницата преди няколко дни.

Първоначално мъжът е бил хоспитализиран в МБАЛ Павликени с болка и стягане в гърдите. Оплакванията персистират, състоянието му се влошава и има данни за остър коронарен синдром (инфаркт). Пациентът бива транспортиран към специализираната кардиологична болница на Българския Кардиолологичен Институт (БКИ) във Велико Търново в 22:15 ч. в тежко, животозастрашаващо състояние. При постъпването в СБАЛК Велико Търново, болният изпада в клинична смърт. Провеждат се редица мероприятия за възстановяване на сърдечната дейност и дишането. В условия на спешност специалистите извършват аортография, която доказва диагнозата: дисекация на възходяща аорта.

Благодарение на бързата и компетентна реакция на кардиолозите д-р Иван Младенов, д-р Петър Петров и д-р Красимир Колев пациентът е стабилизиран. С помощта на интегрираната информационна система, чрез която в реално време се обменят образни и функционални изследвания между всички болници на БКИ, екипите от кардиолози на СБАЛК Велико Търново и кардиохирурзи от високотехнологичната ,Сърце и Мозък’ Плевен взимат решение за операция. Пациентът е транспортиран в 23:45 ч. с реанимобил до Плевен, където за по-малко от час вече е сформиран операционен екип. След седемчасова кардиохирургична операция лекарите успяват да върнат живота му и да стабилизират състоянието му.

Поредният пример за доброто сътрудничество между държавната МБАЛ Павликени, специализираната кардиологична болница във Велико Търново и високотехнологичната ,Сърце и Мозък’ в Плевен е в основата на още един спасен живот.

Recent Posts