Лекари на БКИ пред бТВ: Психичните разстройства са пандемия в пандемията

 In Новини

Пандемия в пандемията – така специалистите наричат нарастващия брой на състоянията на тревожност и депресия по време на прекаран коронавирус. Пациентите открито говорят за прекараната инфекция, но рядко за душевните си терзания. А проблемът се задълбочава.

В специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново в момента се лекуват седем души с COVID-19. Двама от пациентите са с тревожност и депресия.

Анестезиологът д-р Владимир Николов е един от лекарите, които лекуват болните с коронавирус. Затова е сред първите, които забелязват отклонение в поведението.
„Тревожност, раздразнителност, по-изявена двигателна активност. Преценява своите симптоми и самото си състояние през това, което вижда към момента. Очакванията с реалността много често при тези пациенти, които проявяват психически проблеми, се разминава “, коментира д-р Николов.

Симптомите се отключват при 80% от пациентите, най-често след петия ден от престоя им в болницата. Затова от началото на пандемията болните с COVID-19 в лечебното заведение са под наблюдение от псохилог.

„Всеки ден ги чувам. На първо място това е една кризисна интервенция, която правя, особено за новите пациенти, защото сам по себе си COVID-19 е стрес. И този стрес възниква от това, че пациентът, болен от COVID-19, губи много неща – губи работата си, губи нормалния живот, губи социалните си контакти, губи физическото си здраве, губи финанси, и по този начин той губи и контрола над живота си. При пациенти с COVID-19, които са хоспитализирани, депресията е два пъти повече и с много по-голяма тежест“, разказва д-р Анета Мишева, психолог в СБАЛК Велико Търново.

Резултатите от мащабно проучване на психолози сочат, че един от петима преболедували коронавирус в рамките на три месеца развива тревожност, депресия или безпокойсвто.

„Дали той ще страда от безсъние, дали ще се оплаква от прекалено изпотяване, от сърцебиене, повишено кръвно, с чести позиви за уриниране, болки в стомаха. Това вече е вегетативна симптоматика, която се развива в рамките на една тревожност. Също така има и поведенчески прояви. Тези поведенчески прояви те карат да се движиш повече. Да започваш една дейност и никога да не я свършваш“, коментира д-р Мишева.

След посткорона симптомите са промени в паметта, усещанията, възприятията.

„Така наречените пост-COVID състояния, които са изключително разнообразни и могат да засегнат всяка тъкан и всеки орган. Мога да кажа, че четирима от всеки петима пациенти – 80%, продължават да имат поне по едно, а много пъти и повече от едно оплакване след преживян COVID-19. Особено внимание трябва да се обърне на депресивните състояния, които без навременна помощ, вместо да отшумяват се задълбочават, съветват психолозите“, казва проф. д-р Яна Симова от Български Кардиологичен Институт в София.

Целия репортаж вижте тук.

Recent Posts