Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

 In Новини

‚Сърце и Мозък‘ Бургас е най-новата високотехнологична болница на Българския Кардиологичен Институт (БКИ) – националният лидер в животоспасяването, част от който са още многопрофилната болница ‚Сърце и Мозък‘ в Плевен, 5 специализирани кардиологични болници във Варна, Ямбол, Плевен, Шумен, Велико Търново и 15 медицински центъра в цялата страна. От 2007 г. до днес в БКИ са диагностицирани и лекувани над 2,3 милиона пациенти. Установено е дългогодишно сътрудничество с водещи научноизследователски медицински центрове в Европа и Съединените щати.

– Проф. Димитров, наскоро отвори врати новата модерна болница ‚Сърце и Мозък‘ в Бургас. Защо се появява още една болница?
– Защото има нужда от издигане на качеството в здравеопазването и за да осигури достъп до иновативни и липсващи до момента здравни технологии за лечение на социално значими заболявания като интервенционално лечение на исхемични инсулти и мозъчни аневризми, високоефективна роботизирана хирургия (вкл. робот Да Винчи последно поколение), минимално инвазивна сърдечна хирургия, електрофизиология и кардиостимулация. МБАЛ ‚Сърце и Мозък‘ започна дейност в Бургас преди две години в малка и мрачна сграда, но за този период се утвърди като предпочитан избор на лекарите и пациентите в регионa – с над 1300 осъществени сърдечни операции. От ноември 2021 г. болницата се помещава в нова собствена сграда, построена само за година и половина – свръхмодерна, оборудвана с най-висок клас апаратура, което дава възможност на нашите специалисти да прилагат мултидисциплинарен подход при намирането на оптималното лечение за пациенти, страдащи от различни хронични и остри заболявания, особено такива с мултиморбидност.

Традиционното сътрудничество с водещи световни университетски болници и, разбира се, натрупаният опит в ‚Сърце и Мозък‘ Плевен са безценни за добрите резултати на нашите лекари и синхронизирани екипи. Основна разлика е, че в Бургас не разполагаме с уникалния за Балканите и Източна Европа Гама Нож за отстраняване по безкръвен път на тумори в мозъка, с който известната клиника на д-р Румен Лазаров вече година работи в Плевен в полза на пациенти от цялата страна и от чужбина.

Изключително ценна за остро нуждаещите се пациенти от специализирана и животоспасяваща помощ в региона на Югоизточна България е хеликоптерната площадка към болницата, която изграждаме в сътрудничество с община Бургас и областната администрация. Тя ще бъде част от чаканата от десетилетия националната система за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS). По-важно, ‚Сърце и Мозък’ Бургас има много квалифицирани лекари от няколко европейски страни, медицински сестри и медицински персонал и разполага с най-модерната кардио и неврохирургична база в региона.

– Разбрахме, че ‚Сърце и Мозък‘ Бургас е известна като „швейцарската“ болница в града. Как си го обяснявате?
– Няма нищо случайно. Швейцария е символ на благоденствието и високото качество на живот, а Бургас е градът на благоденствието, сега ще издигнем и качеството. Новата съвременна ‚Сърце и Мозък‘ отвори врати, за да издигне здравния статус и качеството на живот в най-гъсто населената област у нас на нивото на Германия и Нидерландия, където задоволството на пациентите е над 90%. Интересен факт е, че главният архитект на новия клиничен комплекс е от Швейцария, родена в Бургас. Тази година, 32-членното жури на Националния конкурс „Сграда на годината 2021“ с председател арх. Виолета Комитова, Министър на Регионалното развитие и благоустройството, отличи болницата с първа награда в категорията „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение – сгради здравеопазване“.

Истината е също, че се стремим дори отвъд народното „швейцарско“ клеймо, да превърнем ‚Сърце и Мозък‘ в Бургас в национален и европейски център на водещи медицински научни и практически достижения. В него ще работят по различно време доказани лекари от Цюрих, Берн и Женева, Мюнхен, Милано, Прага и Париж и то във всички 12 основни клинични специалности, сред които гръдна и съдова хирургия, образна диагностика, урология, гастроентерология, ортопедия и травматология. Още през януари 2022 г. очакваме първия екип от водещи чешки и френски кардиолози и кардиохирурзи, който ще работи постоянно, рамо до рамо с българските специалисти в Бургас. Понеже БКИ, научноизследователският център на ‚Сърце и Мозък‘, ръководен от млад и талантлив български професор, има дългогодишно сътрудничество и обмен със световния лидер в областта на кардиологията, кардиохирургията и трансплантацията на сърце и бял дроб „Кливлънд Клиник“ от Съединените щати, планираме обучение на български лекари в Бургас от американски светила.

– С какво Вашата болница се отличава от останалите?
– Почти във всичко и с всичко. Първо ще кажа, че компетентната частна инициатива е естествен двигател на прогреса – винаги работи по-бързо и по-модерно от държавната машина. ‚Сърце и Мозък‘ в Бургас съчетава и прилага знанията и опита, успешните практики и научноизследователска работа, натрупани в чужбина, в страната и особено в много успешната болница в Плевен. Ние наистина сме носители на новото, защото интегрираме най-съвременните научни постижения в ежедневната работа и постоянно развиваме нашите млади специализанти, докторанти и водещи лекари. Работим посветено, даваме път за развитие, осигуряваме специализации в чужбина и достойно заплащане на лекарския и медицинския труд, стимулираме лекарите ежедневно да се самоусъвършенстват и да доказват какво могат и знаят. Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените помощ и грижи, са най-ценното доказателство, че ние реализираме реформата в България. А пациентът за нас винаги стои на първо място!

– Планирате ли създаването на още „дворци на здравето“ в други области на страната?
– Българските пациенти страдат хронично от липсата на реални реформи в най-важния сектор на обществено-икономическия живот – здравеопазването. Продължаваме да сме най-болната, най-бедната и кратко живееща нация в Европа въпреки милионите левове обществен ресурс, потънали в големите държавни и особено в столичните болници. Съвсем закономерно, пациентите са несигурни и неудовлетворени.

На този фон, инвеститорът клас „А“ Търговска Лига и БКИ планират изграждането на истински модерна, многопрофилна болница на територията на гр. София, Източната дъга (Казичене). Целта е ясна – умни и ефективни инвестици в болнична помощ, ранна диагностика и животоспасяващи интервенции. Традиционно от години работим в тясно експертно сътрудничество с водещи медицински центрове от САЩ и Европа. Планираме да специализираме трансплантации на сърце и бял дроб заедно с професори от Кливланд Клиник чрез специализации и обмяна на опит. Разбира се, комплексът ще разполага със собствена хеликоптерна площадка за HEMS.

Време е столицата да усети новото високотехнологично и високо конкурентно здравеопазване. Време е да има и „швейцарска“ голяма болница в София. Ние знаем как да реализираме реформата в служба на пациента и българските семейства.

Цялата статия можете да прочетете тук.

Recent Posts