Българският Кардиологичен Институт отбелязва една година от старта на кампанията „Живот след COVID“

 In Новини

В Световния ден на сърцето отбелязваме първата година от старта на националната безсрочна и безплатна скринингова кампания за продължително проследяване, изследване и лечение на последиците върху здравето на преболедувалите SARS-CоV-2 българи – „Живот след COVID“. Инициативата предизвика огромен интерес – само месец след старта към специалистите на БКИ се обърнаха над 1000 души, а година по-късно – прегледаните са вече близо 3000. Данните на БКИ бяха публикувани в реномираното научно списание Сърдечносъдови заболявания, бр.2, 2021

Докато преди година медицинският свят бе фокусиран върху респираторните прояви на заболяването, ние стартирахме с внимание към сърцето и сърдечносъдовата система. Година по-късно проучване на университета в Сан Диего доказа, че Covid-19 не е респираторно, а именно съдово заболяване. С натрупването на първични резултати се открои необходимостта от интердисциплинарен подход и разширяване обхвата на изследването, като бяха включени още изследователи със специалност неврология, пулмология, ендокринология, психология.

Основни изводи от кампанията:  

Четирима от всеки петима пациенти, преживели COVID-19, съобщават за персистиращи признаци и симптоми месеци по-късно. Заболяването дава трайно отражение върху рабо­тоспособността, социалния живот и психичното състояние на преболедувалите.

Най-честите признаци и симптоми при Пост COVID-19 синдром са: умора (60,5%), прескачане на сърцето (38,2%), задух при усилие (32,2%), болка в гърдите (29%), болки по ставите (26%), сърцебиене (23%), главоболие (21%) и други. Разпределени по пол, последователността им се запазва, но жените са преобладаващата група за всеки от признаците и симптомите.

Не е учудващо, но е важно да споменем едно наше наблюдение: рисковите фактори като тютюнопушене и наднормено тегло/затлъстяване влошават тежестта на пост COVID-19 състоянията. Затова днес, в Деня на Сърцето, използваме възможността да подчертаем още веднъж изключително голямото значение на здравословния начин на живот. Всеки ден, всеки лекар на Българския Кардиологичен Институт предава това послание на своите пациенти, за да постигнем не само по-добро сърдечносъдово здраве, а и да подобрим общата здравна култура в страната ни.

Фиг. 1 Персистиращи признаци и симптоми при всички анкетирани

Всички анкетирани пациенти в нашата кампания „Живот след COVID“ преминаха обстоен преглед. В рамките на тези прегледи установихме, че при повече от 60% от участниците имаме повишаване на кръвното налягане. В ранните етапи след преболедуване свързвахме това с терапията за COVID-19 (например кортикостероиди), както и със стреса от преболедуването, но персистирането на промените в артериалното налягане месеци и дори година по-късно още веднъж потвърждават възприемането на инфекцията със SARS-CoV2 и пост COVID-19 състоянията като съдово заболяване.

При една трета от хората установихме нарушения на сърдечния ритъм. При 21% – прояви на сърдечна недостатъчност/слабост на сърцето – по-тежка форма на засягане на сърдечносъдовата система след COVID-19, с данни за увреда на сърдечния мускул, намаление на помпената функция на сърцето, включително и при млади хора.

Трябва да се подчертае, че мултидисциплинарният подход е в основата на проследяването на пациентите с Пост COVID-19 синдром. 12% от прегледаните се нуждаеха от консултация с различни специалисти – невролог (29%), пулмолог (27%), ендокринолог (16%). И това не е учудващо, като се има предвид разнообразието на Пост COVID-19 състоянията: от косата (косопад), през цялото тяло, до пръстите на краката (изтръпване, мравучкане).

Нашата кампания, освен че предоставя представителна извадка за състоянието на хората, преживели COVID-19, се оказва изключително навременна и полезна: при повече от половината от прегледаните беше необходимо оптимизиране на терапията, както и назначаване на допълнителни изследвания. Повторна хоспитализация се наложи за 11% от проследените. Дори в случаите, в които директна лекарска намеса не беше необходима, уверението на нашите специалисти, че преболедувалият е добре и може да продължи нормалния си живот, имаше изключително добър резултат.

Продължителността на оплакванията обикновено е няколко месеца. Имаме и случаи със затихване на Пост COVID-19 оплакванията и повторна поява (рецидив) след известно време. За съжаление, при някои от пациентите ни продължителността на симптомите е над една година – те все още не могат да се върнат на работа и да живият пълноценно живота си. Затова сме тук, затова продължаваме нашата кампания – за да осигурявам дългосрочна грижа и специализирана медицинска помощ.

Фиг. 2 Разпределение на персистиращите признаци и симптоми при всички анкетирани по пол

Кампанията „Живот след COVID” продължава – всеки, който желае да се включи, трябва да попълни анкета за пациенти, прекарали COVID-19 или да се обади на тел. 02/40 26 532.

 

Лекарите на Българския Кардиологичен Институт апелират: ваксинирайте се, за да се радваме на живота!

Recent Posts