СЗО смята, че дългият COVID може се дължи на персистиране на вируса в организма

 In Новини

Закъсняващата ваксинация допринася за разпространението и приближаващата трета голяма вълна. Това определя значението на антивирусните препарати за профилактика и лечение на дълъг COVID

В резултат на задълбочената си работа научната група на Българския Кардиологичен Институт за изследване на post-COVID уврежданията получи специална покана от Световната здравна организация да сподели опит и участва в консултации относно дългия COVID-19 през февруари т.г.

Ето основните акценти във виртуалната среща:

  • Изключително високата честота на срещане на дългия COVID: ако приемем, че 20% от случаите на COVID-19 изпитват симптоми на дълъг COVID, това прави 20 млн. случая на дълъг COVID по света към м. февруари 2021 г.
  • В момента под 1% от проучванията за COVID се фокусират върху дългия COVID, затова е необходимо да се включват нови академични центрове и дори малки лекарски практики.
  • Все още съществува остра необходимост от разяснителни кампании в обществото.
  • С цел събиране на данни СЗО е създала електронни медицински досиета – case report forms (CRFs).
  • Опасения, изразени от генералния директор на СЗО, д-р Тедрос Гебрейесус, че ваксинирането само по себе си не е решение за справяне с пандемията. БКИ смята обаче, че ваксинацията трябва да продължи с пълна сила, защото така инфекцията се ограничава и „задушава”.Разбира се, най-добре е да стигнем до ваксинацията здрави, а дотогава да се предпазваме механично и медикаментозно, много дициплинирано.
  • 68% от преболедувалите смятат, че не могат да изпълняват пълноценно работните си задължения: това е много тревожна и мобилизираща статистика.
  • По официални данни половин милион българи са болни в момента или са преминали през инфекцията. По прогноза на БКИ най-малко 100 000 души в страната ще изпитват симптоми на post-СOVID-syndrome.

Многократно беше подчертано значението на вероятните патофизиологични механизми за дълъг COVID – персистиране на вирусен резервоар (например в червата), с продължаваща имунна стимулация. Това определи важната роля на антивирусните препарати за профилактика и лечение на дълъг COVID. А както вече всички знаем заболяването има силно негативен дългосрочен ефект. Най-благоприятното развитие е изобщо да не се разболеем, но на прага на трета вълна и недостатъчно ваксиниране на населението, остава само добре изпитана и доказано работеща медикаментозна профилактика и лечение с МориВид – това показва нашият многомесечен опит.

Предоставяме няколко графики, които говорят сами по себе си:

1) огромната разлика в напредъка на ваксинацията и нормализирането на живота

2) значението на дезинформацията, в която участват дори водещи научни издания, както стана с The Lancet Gate относно хидроксихлорохина през 2020 г.

3) амплитудата на ваксинационния скептицизъм.

Recent Posts