Нова публикация на научната група на БКИ за изследване на post-COVID-syndrome

 In Новини

Коронавирусната епидемия се разпространи мълниеносно из целия свят, заразявайки и отнемайки живота на десетки хиляди хора. Но освен директната увреда на белите дробове, вирусът причинява и много сърдечносъдови усложнения, които допълнително увеличават смъртността. Самата инфекция нарушава съсирваемостта на кръвта, образуват се съсиреци (тромби), които могат да запушат важни кръвоносни съдове, предизвиквайки съответно инфаркт, инсулт или друго животозастрашаващо състояние.

В серия от 10 пациенти с клинична картина на остър миокарден инфаркт изследователите на БКИ потърсиха факторите, които могат да подскажат, че инфарктът е резултат от тромбоза, т.е. да се разграничат пациентите, които биха имали полза от коронарна интервенция с реканализация от останалите, при които са запушени малките съдове. Основният извод е, че ако високочувствителният Тропонин I е повишен значително – 7,5 пъти над горната граница на нормата, тогава най-вероятно са запушени големите сърдечни артерии и коронарна интервенция би била ефективна.

Българският Кардиологичен Институт и МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен проведоха проучване с цел създаване на алгоритъм за ранно диагностициране – решаващ фактор и основна предпоставка за навременно и ефективно лечение на ОМИ в условията на пандемия.
Резултатите вече са публикувани в международна платформа за медицински науки. Очаква се в най-скоро време проучването да бъде отпечатано и в престижното научно списание Journal Invasive Cardiology с импакт фактор 1,5.

Recent Posts