Кардиологът доц. д-р Николай Димитров пред „Труд“: Коронавирусът силно влошава белодробната вентилация и поставя сърцето в капан

 In Новини

За да може организмът да преодолее вирусната инфекция, дори с лекота, е необходимо да се лекуват адекватно и превантивно повишеното кръвно налягане, сърдечната недостатъчност и исхемичната болест

Изследванията на вашите китайски колеги доказват, че повече от половината жертви на коронавируса са със сърдечни заболявания, много от които не са били лекувани достатъчно добре или въобще. Как можете да коментирате тези факти, доцент Димитров?

– Както вече потвърди Световната здравна организация, мерките на колегите в Китай бяха адекватни и дадоха резултат. Именно там професор Бин анализира, че 50% от смъртните случаи са при пациенти с нелекувана адекватно хипертонична болест. Връзката е логична и е резултат от влошената хемодинамика.

Какво се случва при неадекватно лекувана хипертонична болест?

– Нелекуваната хипертония води до сърдечна недостатъчност като хипертрофия на миокарда (сърдечения мускул, б. р.), понижена способност на сърцето да изтласква нормален обем кръв и други. Но по-важното е, че когато пациентът е по-възрастен и е с влошена сърдечна функция на база високо кръвно, самото сърце декомпенсира. Насложената белодробна инфекция, било обикновен вирус или в настоящата ситуация – коронавирус, силно влошава белодробната вентилация и оксигенация на кръвта (насищането с кислород, б.р.). Това е критична за организма ситуация, защото сърцето е в капан от две страни – невъзможност да преодолее бариерата на повишено съпротивление от високото кръвно налягане и невъзможност за адекватна белодробна функция на база вирусна инфекция. Затова съветът ми е категоричен: сърдечносъдовите пациенти да търсят адекватна кардиологична помощ и корекция на терапията.

Има ли доказателства защо този вирус атакува точно белите дробове и сърдечносъдовата система? Кои точно заболявания са рискови и защо?

– Както вече споменах, това са основно хипертонична болест, сърдечнанедостатъчност и исхемична болест на сърцето. Другите хронични заболявания като диабета също могат да имат цялостен негативен принос към отслабването на имунната система.

Какви препоръки може да дадете на хората, страдащи от заболявания на сърдечносъдовата система?

– Преди броени дни Българският Кардиологичен Институт разпространи съобщение до българските пациенти и лекари. В условията на тежка вирусна ситуация и световна пандемия, неконтролираната хипертония причинява редица необратими усложнения. Те могат да доведат до много сериозни животозастрашаващи състояния, особено при заразяване. Нека всички диагностицирани с хипертония сърдечносъдови пациенти да се обърнат към своите кардиолози или поне първоначално към семейните лекари и да актуализират своята терапия. Това включва определянето на адекватни концентрации/дози на антихипертензивни лекарства с рецепта, за да се постигне добър контрол на хипертонията. Или накратко: спешен консулт с колегите кардиолози, корекция на терапията с нови медикаменти или увеличаване на дозите за достигане на контрол. При усложнения, болниците ни в Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Ямбол и Бургас са готови да приемат в режим на спешност 24/7 всички насочени от специалистите кардиолози или спешните центрове пациенти, показани за активно лечение. Лекарите и медицинските сестри в болниците на БКИ са много подготвени и квалифицирани в сърдечносъдовото животоспасяване, специално са инструктирани, спокойни и организирани, за да приемат множеството спешни пациенти със сърдечносъдови заболявания и да провеждат високотехнологично и ефективно лечение с необходимото ниво на сигурност и грижа за здравето на гражданите.

Все повече пада границата на заплашените от инфаркти в България. Каква е причината за това?

– Причините са комплексни, а именно стрес, диабет, тютюнопушене, високо кръвно, наднормено тегло и наследственост.

Цялато интервю може да прочетете тук.

Recent Posts