Екипът на „Сърце и Мозък“ Плевен извърши уникална по рода си операция

 In Новини

Кардиохирурзите в „Сърце и Мозък“ Плевен приложиха реконструкция на митралната клапа чрез имплантиране на изкуствени хорди и стабилизиране на клапния пръстен

79-годишен мъж от силистренското село Ножарево стана първият пациент у нас с изцяло ендоскопска реконструкция на митрална клапа. Операцията е извършена в плевенската кардиохирургия на УМБАЛ „Сърце и Мозък“, като е направен само 3-сантиметров разрез.

Али Сали дойде за контролен преглед в плевенската кардиохирургия няколко месеца след направената му операция. „Малко остана да умра. Аз бях много зле. Оперираха ме и сега толкова съм добре, много съм доволен и всеки ден с колелото 10 километра минавам“.

Плевенските кардиохирурзи прилагат реконструкция на митралната клапа чрез имплантиране на изкуствени хорди и стабилизиране на клапния пръстен. Д-р Петър Узов, началник на отделение по сърдечна хирургия разказва:

„Новото в тази реконструкция е, че операцията е направена през много малък разрез. Пациентът още на първия ден е раздвижен. Със запазване на собствената клапа на пациента е избегнато приемане на медикаменти, разреждащи кръвта, които са необходими при поставяне на изкуствена клапа. Чуждият материал е сведен единствено до конците, които са необходими за възстановяване на клапата.“

При подобна изцяло ендоскопска интервенция пациентът се възстановява значително по-бързо и по-безболезнено, обясниха от здравното заведение.

Целия репортаж можете да видите тук.

Recent Posts