Неврохирурзите в МБАЛ Сърце и Мозък извършиха първата в страната минимално инвазивна оперативна стабилизация на сакроилиачна става

 In Новини

В неврохирургичната клиника на МБАЛ “Сърце и Мозък” Плевен се извърши първата в страната минимално-инвазивна оперативна стабилизация на сакроилиачна става (СИС) при използване на най-съвременните титанови 3D-импланти на фирмата SI-Bone (USA). Извършилите операцията неврохирурзи проф. Николай Райнов и д-р Димитър Харитонов подчертаха, че тази техника за стабилизация е изключително сигурна, бърза, щадяща и позволява мобилизиране на пациентите само няколко часа след самата операция.

СИС е причината за хронична болка в областта на кръста, тазовия пояс и краката в повече от 25% от пациентите с такива симптоми, но все още остава недооценена в диференциалната диагноза на гръбначните заболявания. Дисфункцията на СИС е състояние на променена механика с увеличаване или намаляване на очакваното нормално движение или с наличието на патологични движения.

Поставянето на диагнозата “болезнена артроза на сакроилиачните стави” е предизвикателство за медицинските специалисти, защото и днес надеждността и валидността на използваните клинични тестове остават недостатъчни. Образната диагностика е в състояние да открие износването на СИС, но не и да постави окончателната диагноза, която трябва да се потвърди не само с клинични изследвания, но и с диагностични инжекции на обезболяващи медикаменти в ставата.

В рамките на създаващия се към МБАЛ “Сърце и Мозък” първи в страната “Център за лечение на хроничната болка” се провежда пълна диагностика на хроничната болка в кръста и краката и се назначава най-подходящото за всеки отделен случай лечение. Включването на СИС в диагностиката и лечението на тази болка ще позволи да се увеличи значително процента на успешно лекуваните пациенти, които досега не са получили правилна диагноза и продължават да страдат от хронична болка, въпреки, че гръбначния стълб е лекуван или опериран многократно.

Проф. Райнов е водещият специалист в Европа по броя на оперираните от него СИС. Заедно с д-р Харитонов те осъществяват пренасянето на неврохирургичната техника, инструментацията и клиничния опит за лечението на СИС от чужбина в МБАЛ “Сърце и Мозък”.

 

Анатомична локализация на СИС и разполагане на титановите 3D-импланти за стабилизиране на ставата.

За запитвания и записване на часове за прегледи:

Тел.:                02-4026-333

Емайл:            [email protected]

https://cardiacinstitute.bg/болници-и-центрове/умбал-сърце-и-мозък-плевен

Recent Posts