д-р Йорданка Томова, изпълнителен директор на СБАЛК Велико Търново в интервю по БТВ радио за Националната кампания “Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот”

 In Новини

Националната кампания стартира в края на м. ноември миналата година. Съвместно на националното сдружение на общините и БНТ. Всички кметове изпратиха своите заявки с желание нашите специалисти кардиолози да ги посетят на място като напълно безвъзмездно преглеждат и консултират жителите на съответните населени места. Така през месец декември, след обработването на всички постъпили заявки се оказа, че интересът е огромен, както е огромна и необходимостта от подобни инициативи, свързани с диагностика и консултация на възрастното население на страната, страдащо от сърдечносъдови заболявания. В националното сдружение на общините бяха постъпили заявки от 75 общини, 325 населени места, броя на желаещите надвишаваше 13 000 души. Целта на кампанията е превенция на сърдечносъдовите заболявания, удължаване на живота на пациентите, подобряване на качеството и достъпа до специализирана медицинска помощ в малките населени места, където живее предимно възрастно население.

Прегледите стартираха в началото на 2018 г. до края на месец януари са прегледани 1375 пациенти в 59 населени места. На повечето места идват повече от заявената бройка пациенти. Въпреки грипната епидемия, прегледите, които бяха насрочени за м.януари се проведоха навсякъде, където беше планирано.

Цялото интервю: тук

Recent Posts

Leave a Comment