Второ мнение

vtoro-mnenie-1
vtoro-mnenie-2

Човек боледува от около 10 000 болести. Тези болести се проявяват чрез 200-300 симптома. По специфичната комбинация от тези симптоми и реда на тяхната поява лекарят трябва да диагностицира конкретната болест. Това невинаги е лесно. Особено когато пациентът е болен от рядка болест или е налице комбинация от няколко заболявания. По-възрастните болни по-често страдат от няколко болести едновременно. Затова лекарят невинаги успява от първия преглед да постави точната диагноза.

Статистиката показва, че в 88% от случаите при повторен преглед от друг лекар диагнозата бива най-малкото доуточнена, а понякога и напълно променена. Това води до смяна на лекарствената терапия и дори отпадане на нуждата от операция, която първоначално е била препоръчана. Болестите обикновено прогресират в хода на времето. Затова при повторен преглед често клиничната картина е по-пълна и вярната диагноза е малко по-лесна. Нерядко възрастни лекари като преглеждат свои стари пациенти, които са ги диагностицирали в младостта си, установяват, че диагнозата, която са сложили тогава, когато са имали по-малко опит, невинаги е била абсолютно точна.

Медицината е „колективен спорт“ – играе се от отбор. Поради това второ мнение от друг лекар винаги помага. Когато пациентът е рисков, разумният лекуващ лекар сам настоява пациентът да получи и второ мнение. Затова в добрите клиники се провеждат групови визитации, защото понякога някои от присъстващите лекари може да постави вярната диагноза, като понякога това може да е и най-младия колега.

Поради това е желателно да имате второ мнение от друг лекар за Вашата диагноза, особено ако Ви предстои операция или трябва да започнете терапия, която може да има значими странични ефекти. Нашите болници и центрове са винаги на Ваше разположение при необходимост от второ мнение.

ДЕНОНОЩЕН ТЕЛЕФОН

ПРИ СПЕШНИ СЪСТОЯНИЯ ОБАДЕТЕ СЕ ВЕДНАГА! ТЕЛЕФОН 0700 16 506.