Профилактиката и съвременното лечение са оръжието на кардиолозите в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания

 In Новини

Всяка година на 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Мотото през 2024 г. е „Действай със сърце“ – призив, изразен в петиция, която насочва политическото и общественото внимание към подобряване на достъпа до превенция, диагностика и лечение на сърдечносъдовите заболявания. Те отнемат над 20,5 млн. човешки живота годишно и са безспорен „убиец номер 1“, като водят черната статистика пред всички форми на рак и хронични респираторни заболявания, взети заедно. По този повод разговаряме с доц. д-р Добри Хазърбасанов – един от водещите кардиолози у нас, ръководител на отделението по кардиология във високотехнологичния болничен комплекс ,Сърце и Мозък‘ в Бургас.

Доц. Хазърбасанов, според Световната сърдечна федерация 80% от случаите на преждевременна смърт вследствие на сърдечносъдово заболяване могат да бъдат предотвратени. Какви са стъпките?

През последните 50 години, благодарение на големите рандомизирани и епидемиологични проучвания, е установено кои методи на лечение подобряват преживяемостта  на пациентите със сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Ефективното им прилагане в страните от Северна Америка и западна Европа е довело до значително намаляване на смъртността от ССЗ. От ключово значение е промяната на начина на живот: увеличена физическа активност, спиране на тютюнопушенето и ограничаване на приема на въглехидрати и наситени животински мазнини. Огромна роля има и ефективната организация на спешна медицинска помощ, интензивните кардиологични отделения, достъпа на пациентите до съвременните диагностични и терапевтични методи: ехокардиография, сърдечна катетеризация, коронарна ангиография и перкутанна коронарна интервенция (РСI), коронарна бай-пас хирургия, имплантация на пейс-мейкъри и дефибрилатори. Това е установен стандарт на медицинско поведение, което заедно с ефективната медикаментозна терапия е довело до четирикратно намаляване на смъртността от ССЗ в САЩ за 40 години. Разбира се, това е възможно, когато терапията наистина се прилага според медицинските стандарти и препоръки и всички пациенти имат достъп до нея. Това включва: бета-блокери, РСI, тромболитици, статини, АСЕ-инхибитори, широко приложение на аспирин за вторична профилактика при остри миокардни инфаркти, ефективен контрол на артериалната хипертония, SGLT-2 блокерите, MRA- антагонистите, механична тромбектомия при остър исхемичен инсулт.

Българският Кардиологичен Институт вече 15 години работи за подобряване на достъпа до специализирано лечение на ССЗ.

Да, това е наша дългосрочна цел – преди 15 години беше създадена структура от центрове, достъпни 7 дни в седмицата, 24 часа на ден, за лечение на Остър миокарден инфаркт/ОМИ/, центрове за ендо-васкуларна терапия на периферно-съдова артериална болест. От 2 години функционират високотехнологични болнични комплекса ,Сърце и Мозък’ в Плевен и Бургас за лечение на остър инсулт с тромболиза и механична тромбектомия. Пациентите имат постоянен достъп до специалисти: кардиолог, кардиохирург, съдов хирург, невролог и неврохирург и изнесени прегледи в малките населени места.

Както всяка година, Българският Кардиологичен Институт ще отбележи 29 септември с редица активности в градовете Бургас, Плевен, Ямбол, Варна, Велико Търново, Шумен.

С какво съвременните диагностични методи променят подхода при лечението?

Прилагането на най-новите, както и на утвърдените съвременни методи в диагностиката на ССЗ са условие, без което не може да се извършва ефективно лечение. Това се основава на работата на мултидисциплинарните ни екипи, разполагащи с последно поколение образно-диагностична апаратура за интервенционална кардиология, съдова хирургия, ендоваскуларни интервенции, невроинтервенции (механична тромбектомия), електрофизиология, като се извършва коронарна и клапна кардиохирургия с класически и ендоскопски достъп и хибриден подход за реваскуларизация, транскатетърни клапни интервенции (ТАVI) – всичко на едно място.

Водещият кардиохирург от ,Сърце и Мозък‘ Бургас, доц. Корновски, е експерт в клапната и коронарна хирургия в Европейската кардиологична асоциация и STS и екипът му работи в сътрудничество с Тиери Карел от Швейцария. Аз самият съм работил като проктор за ТАVI имплантации в Обединеното кралство, Мароко, РСМ, Ливан, Кипър, Румъния, Украйна, Иран и България, и през годините натрупах опит в интервенционална корекция на парапротезна регургитация в сътрудничество с Ерик Еккаут от Швейцария.

Какви са най-честите оплаквания на Вашите пациенти, за какво Ви търсят най-често?

Най-честата причина, поради която ни търсят пациенти, са проявите на сърдечна недостатъчност: задух, умора, аритмии. Всички сърдечносъдови заболявания в крайна сметка водят до сърдечна недостатъчност, която е най-значимата пандемия през последните 20 години.

Симптомите на острия миокарден инфаркт са продължителна гръдна болка – ежедневно и дългосрочно работим за по-добра информираност на пациентите, включително на страницата на Българския Кардиологичен Институт и запознаваме пациентите със симптомите, подходите, диагнозите и лечението на някои сърдечносъдови заболявания. През годините организираме и успешно реализираме множество кампании за повишаване на информираността, превенцията и контрола на ССЗ.

Симптомите на остър инсулт са внезапно възникнала парализа на крайници или нарушение в говора, зрението и/или съзнанието, като за тези симптоми също подготвяме информационни материали.

През последните години кардиолозите алармират, че сърдечносъдовите заболявания се подмладяват. Какъв е Вашият опит?

Тази тенденция се наблюдава в цял свят. Намалената физическа активност и консумирането на големи количества  висококалорична храна води до епидемия от наднормено тегло и затлъстяване, която от своя страна довежда до преждевременно развитие на диабет тип 2, артериална хипертония, дислипидемии, свързани със затлъстяването – това е изразена тенденция и при децата, което е особено тревожно.

Recent Posts