В ,Сърце и Мозък’ Бургас върнаха към живота пациент с опасна аритмия

 In Новини

Димитър Димитров изразява благодарността си към лекарите от двете отделения след сложната операция

„Върнах се към живота“: мултидисциплинарен екип от електрофизиолози и гръдни хирурзи в ,Сърце и Мозък’ Бургас помогна на пациент с животозастрашаваща аритмия

Димитър Димитров нарича втори април „Денят, в който се върнах към живота!“. Това е денят, в който специалистите провеждат финалния етап от лечението на животозастрашаващата му аритмия. Те по оперативен път прекъсват нерви, които стимулират сърцето и предизвикват излизането му от ритъм. Екипът се ръководи от д-р Димо Митев и д-р Недялко Драгнев.

До този момент пациентът е преживявал срещата със смъртта почти ежедневно – сърцето му е работило в хаотичен ритъм и единствено електрическият импулс от имплантирания в тялото му дефибрилатор го е спасявал. Имплантацията е извършена от д-р Михаил Протич, лекар със сериозен опит, завеждащ електрофизиологията във високотехнологичния болничен комплекс. Без това устройство Димитър е щял да загуби живота си отдавана.

Д-р Протич: „При нас постъпи пациент с дилатативна кардиомиопатия, тежко потисната сърдечна функция, имплантирана система за ресинхронизираща терапия с кардиовертер-дефибрилатор и множество повтарящи се камерни тахикардии, водещи до припадъци с активиране на имплантирания дефибрилатор. При този пациент проведохме катетърна аблация, с което успяхме да постигнем значително намаляване на епизодите на сърдечни аритмии, но не и пълно потискане. Според най-съвременните препоръки за лечение в допълнение на катетърната аблация се извършва и оперативна интервенция – билатерална симпатектомия“.

Д-р Митев: „Последният етап от лечението на Димитър беше в отделението по гръдна хирургия. То се проведе по оперативен път. При пациенти с ресинхронизиращ пейсмейкър е много опасно да се използва монополярен, а в някои случаи, когато е близко до сърцето, и биполярен ток. В конкретния случай, това беше изключително опасно поради високата честота на необходимите дефибрилации.  За максимална безопасност на пациента използвахме ултразвукова високоенергийна апаратура на всеки етап от операцията. Резултатът от процедурата надмина и най-смелите ни очаквания. В сравнение с ежедневното „рестартиране“ на сърцето от импланта преди операцията, в последните 40 дни пациентът не имал нито една активация на ICD-дефибрилатора“.

„Пациентите, показани за имплантиране на ICD-дефибрилатор, са с ритъмно-проводни нарушения и са изложени на риск от анормален сърдечен ритъм. Те са с преживян инфаркт, имат слабо сърце или имат наследствено сърдечно заболяване“ – обяснява д-р Протич. „ICD е голям колкото циферблата на смарт-часовник. Веднъж имплантиран под кожата, обикновено от лявата страна на гръдния кош, той засича и регулира необичайни, животозастрашаващи ритъмно-проводни нарушения и може да предотврати припадък, дори внезапна смърт“.

„Ако имате необичаен сърдечен ритъм, който устройството определя като опасен въз основа на установени алгоритми, то ще реагира, за да върне сърдечния ритъм към нормалния. Това може да включва получаване на електрически импулс, като при реанимация“, обясни специалистът по електрофизиология. „Вместо да се прилага външно, импулсът се подава от импланта в тялото незабавно. Това помага за спасяването на животи“.

Голяма част от пациентите на ,Сърце и Мозък’ Бургас страдат от сърдечносъдови заболявания. В болницата работят едни от най-добрите електрофизиолози на Балканския полуостров като д-р Миразчийски, д-р Протич, кардиологът д-р Димов и кардиологът-специализант д-р Анастасов. Това е единственият електрофизиологичен център в Югоизточна България и осигурява достъп до най-модерното лечение на ритъмно-проводни нарушения. „Вместо да се налага пациентите да пътуват периодично до София, ,Сърце и Мозък’ осигурява всички грижи, свързани с имплантираните устройства тук – в Бургас. Дългосрочното проследяване също е важно, защото много пациенти имат нужда от грижи, свързани с устройството в продължение на години. Осигуряваме непрекъснатост на грижите: ние познаваме пациента преди имплантирането и водим тясна комуникация с него и с лекуващите го кардиолози впоследствие“.

Някои от тези устройства не просто удължават продължителността на живота, а подобряват и качеството му. Тази процедура е минимално инвазивна и ниско-рискова. В случаите като този на Димитър тясната колаборация между множество специалисти е изключително ефективна и носи добавена полза за подобряването на качеството на живот на пациентите. От скоро в болницата се извършва и видео-асистирана торакоскопска симпатектомия за подобряване на цялостния резултат от лечението при комплексни и животозастрашаващи аритмии.

Recent Posts