,Мама и Аз‘ пази и пълни трезора на нашето национално бъдеще

 In Новини

от д-р Никол Горанова и д-р Добромир Андреев

Старата мъдрост „здравето е голямо богатство“ е винаги актуална. Днес населението застарява, а продължителността на живота расте, но дори и в много напреднала възраст здравето е богатството на всеки.
Застрахователните и презастрахователните компании, осигурителните схеми, банкерите и инвестиционните банкери – всички, които оценяват хиляди класове рискове – от десетилетия включват здравния статус на населението, служителите, предприемачите и даже политическите лидери в техните матрици, анализи и прогнози за оценка на богатството. Ние обаче по емпиричен път знаем нещо по-важно и по-ценно – есенциалният компонент на богатството, просперитета, щастието и дълголетието са нашите здрави деца! Ние в „явлението“ ‚Мама и Аз‘ развиваме екзистенциалното ядро в трезора на нашето национално богатство и нашето бъдеще.

От друга централна медия вчера ни попитаха защо нямаме обществен съвет или консултанти, за да ни напътстват в развитието. Всъщност имаме най-честния, най-компетентния обществен съвет, за който може да се мечтае: над 300 пациентски семейства, над 900 дарители само в рамките на двуседмична кампания, над 20 партньорски клиники в страната и над 10 в чужбина. От 1 юни т.г., когато новопостроената клиника ‚Мама и Аз‘ отвори врати, до днес имаме 137 родени  живи и здрави бебета. А за развитието на кадрите в детското здравеопазване, по-нататък,  формализираната „романтична“ бюрокрация няма да помогне. Изборът на пациентите и реферирането на най-тежките случаи от колеги в другите клиники са главните сили, които задължително ни напътстват. Доверието на дарителите също силно ни обвързва и мотивира!

Дарете тук!

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен път на преводите – с пълен отчет към дарителите.
Пропуснатите ранни диагностика и лечение при новородените и децата, освен че предизвикват преждевременна смърт и страдания за цял живот на много семейства, създават огромна икономическа, финансова, социална, психологическа и хуманна тежест за нацията – за години, десетилетия наред. Хората обедняват емоционално, финансово, материално, духовно. Така семейният трезор е напълно ограбен! Производителността и благосъстоянието на родителите на болни деца – виждаме го всеки ден – се смачкват, променят се до неузнаваемост. Особено трагично е когато всичките спестявания и средства, набрани от всякакви дарителски кампании, са изхарчени в чужбина без съществен медицински напредък и често без никакъв резултат и надежда. А не трябва да е така! Нали сме общество на споделените хуманни и демократични ценности…

Ние сме благочестиви християни и не е богохулно да кажем истината по Коледа, че само с пожелания и молитви детското здравеопазване няма да се възроди. Увеличението на педиатричните и свързаните интервенционални клинични пътеки трябва да продължи и да се превърне в ежегодна устойчива тенденция. Тогава повечето хора ще намалят говоренето, а добрите клиники ще покажат силни резултати, като нас. Сега се стараем усилено да върнем колкото се може повече излекувани деца вкъщи за Коледа.

Без да има специализиран национален фонд за иновации и обучение на кадрите в детското здравеопазване, ние все пак се подготвяме и ще специализираме в чужбина. Ще се върнем да се грижим за майките и децата в България, ще се посветим на научни изследвания в педиатрията, акушерството и гинекологията и ще практикуваме напреднала медицина, за да лекуваме и се грижим за децата на България.

Пациентите знаят отлично защо.

Цялата новина можете да прочетете тук.

Recent Posts