Проф. Николай Райнов д.м.н.неврохирург

Проф. Николай Райнов защитава докторска дисертация (1993 г.) и хабилитация (1997 г.) в Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Хале, Германия, специалист-неврохирург (член на лекарските съюзи на Германия, Швейцария, Великобритания, ЕС), субспециалност „Неврохирургична терапия на хроничната болка“.

Автор на 19 монографии и глави в учебници, ръководства и референтни трудове, 141 научни публикации в интернационални професионални списания (peer reviewed journals), 254 презентации на национални и интернационални професионални конференции и конгреси.

Член на „Професионален съюз на немските неврохирурзи“ (ВDNC) и „Немско дружество по неврохирургия“ (DGNC), почетен член на „Кралския колеж на хирурзите“ в Единбург, Великобритания (FRCSEd), редовен член на „Обществото на британските неврологични хирурзи“ (SBNS), международен член на „Американска асоциация за изследване на рака“ (AACR), асоцииран член на „Американска асоциация на неврологичните хирурзи“ (AANS), „Европейска асоциация по невроонкология“ (EANO), „Американско дружество по невроонкология“ (SNO), „Американско дружество по генна терапия“ (ASGT).

(1997-2000 г.) специалист-неврохирург в „Kлиника по неврохирургия“, Хале, Германия, (2000-2001 г.) главен неврохирург в „Kлиника по неврохирургия“, Хале, Германия, (2001-2005 г.) консултант, Ливерпул, Великобритания , (2005-2007 г.) главен неврохирург в „Kлиника по неврохирургия“, Аугсбург, Германия, (2007-2014 г.) заместник-директор в „Kлиника по неврохирургия“, Аугсбург, Германия, от 2014 г. Специалист-неврохирург на свободна практика в асоциация с MVZ Taufkirchen и ISAR-Klinikum, Мюнхен, Германия.

Главен клиничен и научен консултант на Отделението по неврохирургия към МБАЛ ,Сърце и Мозък’ Плевен.