проф. Аспарух Аспарухов д.м.н.ортопед-травматолог

Проф. Аспарух Аспарухов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ Сърце и Мозък, Плевен. Завършва Висшия медицински институт София през 1975 г., а през 1982 г. придобива специалност по ортопедия и травматология. Магистър е по „Здравен мениджмънт“.

Повече от 40 години работи в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен като асистент, гл. асистент и доцент, началник на Клиниката по ортопедия и травматология. Дългогодишен ръководител и преподавател в „Катедра ортопедия и травматология“, а от 2008 г. е професор към МУ Плевен. Два мандата Декан на факултета по медицина. Специализира многократно в Австрия, Германия, Италия, Швейцария, Израел, Швеция, Испания, Хърватска, Турция, САЩ и др. Проф. Аспарухов има изявени професионални и научни интереси към спортната травма, минимално инвазивната хирургия, първичното и ревизионно ендопротезиране на големите стави /тазобедрена, коленна и раменна/, детската ортопедия, травмитр и реконструктивната хирургия.

Удостоен е със 7 национални награди на Българското дружество по ортопедия и травматология и наградата на Унгарското ортопедично дружество. Представител за България в ЕSSKA (European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy), SICOT (Société Internationale de Chirurgie Orthopédique et de Traumatologie ; Société Européenne de Chirurgie de l’Epaule et du Coude); почетен член на сръбската, македонската и израелската ортопедични асоциации. Автор и съавтор на 402 научни съобщения и публикации в страната и чужбина.