Полк. проф. Боримир Василев, д.м.н.гръден хирург

    Полк. проф. Боримир Василев завършва Медицинската академия в София. Има придобити специалности по хирургия, военна хирургия, гръдна хирургия и здравен мениджмънт. През годините е зам.-началник на Клиниката по гръдна хирургия с онкология – ВМА, София; началник на катедрата по хирургия и началник на клиниката по обща хирургия във Военноморска болница – Варна, ВМА; главен хирург на Българската армия; началник на катедрата по хирургия и началник на клиниката по гръдна хирургия с онкология – ВМА, София; Началник ЛОАЛД – ВМА; гръден хирург в УМБАЛСП „Пирогов“.

    Последователно придовива научните степени „Доктор“ с тема: „ Парието-пулмонални наранявания от съвременно стерлково оръжие в експеримент“ и „Доктор на науките“ с тема: „Гръдни травми от огнестрелен произход (експериментални и клинични проучвания)“, както и научните звания „Доцент“ (1996 г.) и „Професор“ (2010 г.).

    Полк. проф. Василев е награждаван с множество награди, сред които плакет ВМА – гр. Варна; нагръден знак „Под знамената” и Награда за медицинско осигуряване от генералния щаб.