Д-р Елица Бечева-Крайчир д.м.специалист медицинска генетика

Д-р Елица Бечева-Крайчир завършва медицина в МУ София през 2005 година. Придобива специалност медицинска генетика през 2009 година под ръководството на акад. д-р Драга Тончева, и образователна и научна степен „доктор по генетика“ през 2010 г. Научният си труд разработва по време на едногодишна специализация по молекулярна генетика в Токийския медицински университет и Институт RIKEN в Япония. Там се обучава в прилагането на широк диапазон от молекулярно-генетични методи за анализ и разработва докторската си дисертация върху генетичната същност на заболяването шизофрения в българската популация, като е напътствана от едно от най-знаменитите имена в областта на генетиката и цялостните геномни асоциативни проучвания – номинирания за Нобелова награда професор д-р Юсуке Накамура – водещ учен в областта на персонализираната медицина и един от световните пионери в развитието и прилагането на методите за цялостно геномно секвениране, цялостно геномно асоциативно проучване (GWAS) и идентифициране на човешки полиморфни варианти. След защита на докторската си дисертация, заминава за Германия, където специализира човешка генетика, което включва и клинична специализация по вътрешни болести и педиатрия и детска хирургия. Част е от Немския консорциум по фамилен рак на гърдата и яйчника.

Д-р Бечева-Крайчир е преподавала по медицинска генетика на студенти по медицина и фармация на български, английски и немски език в МУ София и Дрезденския медицински университет. Има голям брой публикации в реномирани международни списания с над 200 цитирания и е съавтор на няколко учебника по геномна медицина и онкология.

От началото на 2020 г. тя е член на екипа на високотехнологичната болница ,Сърце и Мозък‘ в Плевен и ръководител на лабораторията по медицинска генетика.