Доц. Йордан Попов д.м.акушер-гинеколог

Доц. Йордан Попов завършва Медицинския университет във Варна. Специализира акушерство и гинекология в МУ София и получава научното звание „доцент“ при Висшата атестационна комисия в София. Доц. Попов е бил многократно ръководител на катедра „Акушерство и гинекология“ на МУ Плевен и началник на АГ клиниката в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

Придобива допълнителни професионална квалификация по „Здравен мениджмънт” и магистратура по икономика в СА Свищов. Има дългогодишен опит в съвременните методи за диагностика в акушерството и гинекологията, раждане в напреднала възраст, оперативно акушерство, проблемите в климактеричната медицина, консервативна и оперативна гинекология, лапароскопски методи за лечение на гинекологичните заболявания, урогинекология и инфертилитет при жената.

Доц. Попов притежава професионална квалификация и правоспособност по   всички курсове за следдипломна квалификация. Той е дългогодишен лектор на студенти и специализанти по „Акушерство и гинекология“ и на общопрактикуващи лекари. Години наред е участвал в държавни изпитни комисии за придобиване на специалност по „Акушерство и гинекология“.

Има богата научна дейност: автор и редактор на редица учебници и монографии в областта на акушерството и гинекологията с фокус върху ултразвуковата диагностика на тумори на матката и аднексите, ектопична бременност, оперативно акушерство и гинекология, ендометриоза, хронична тазова болка – психосоматика, психопрофилактика в гинекологичната практика. Доц. Попов има заслуга за привличането в България на 200 индийски студенти за обучение по медицина в МУ Плевен.

Автор и съавтор е на над 250 научни публикации в България и чужбина. Дългогодишен член е на редакционни колегии в научни списания. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дружество по акушерство и гинекология, БАМА, Българска асоциация по перинатална медицина. Има многобройни участия като ръководител на научни проекти.

Той е началник на клиниката по Акушерство и гинекология в ,Сърце и Мозък‘ Плевен от януари 2022 г.