Хирургично лечение на болестно затлъстяване и захарен диабет

Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80%  от хората са с наднормено тегло, а при децата процентът клони към 20. ¼ от децата са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване, а 14 милиона възрастни са със свръхтегло. В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 българчета са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване.

Често срещани състояния, свързани с болестно затлъстяване

 • Хората със затлъстяване стават резистентни към инсулина, който регулира нивата на кръвната захар. В резултат на това, те имат висока кръвна захар, което причинява диабет тип 2 (ДТ2).
 • Сърцето не работи правилно, когато тялото е с наднормено тегло. Затлъстелият човек обикновено развива хипертония (високо кръвно налягане), която води до инсулти и уврежда сърцето и бъбреците.
 • Остеоартрит – допълнителната тежест върху ставите, костите и мускулите – особено върху коленете, бедрата и гърба – води до бързото им износване, до болка и възпаление, дискови хернии и намалена подвижност.
 • Мастните депа в областта на езика и шията могат да блокират дихателните пътища, особено при пациенти, които спят по гръб. Сънната апнея/респираторните проблеми причиняват безсъние през нощта, сънливост през деня и главоболие.
 • Наднорменото тегло отслабва и претоварва клапата в горната част на стомаха, която след това позволява на стомашната киселина да навлезе обратно в хранопровода. Това е т.нар. гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), чиято симптоматика включва киселини и лошо храносмилане. Приблизително 10-15% от диагностицираните с ГЕРБ развиват Баретов езофаг – предраково изменение на лигавицата на хранопровода.
 • Депресия – хората със затлъстяване са изправени пред постоянни, депресиращи емоционални предизвикателства: неуспешни диети, критики от страна на семейството и приятелите, забележки от непознати. Освен това те често са дискриминирани и не се чувстват комфортно на обществени места.
 • Затлъстяването се отразява пагубно на мъжките и женските хормони, като нарушава нормалните цикли и функции в тялото и води до трудности при забременяване и безплодие.

Пикочната стрес инконтиненция представлява неволно изпускане на урина при кашляне, кихане или смях в следствие на отслабена мускулатура в областта на корема и таза при хора с болестно затлъстяване.

Как се определя наднорменото тегло?

Затлъстяването се диагностицира чрез определяне на индекса на телесната маса (ИТМ) – съотношението между височината на човек и неговото тегло (ИТМ = тегло в кг / височина в м2), приложимо за лица над 20 години.

Поднормено тегло: ИТМ под 18,5
Нормално тегло: ИТМ между 18,5 и 25,0
Наднормено тегло: ИТМ между 25,0 – 29,9
Затлъстяване: ИТМ между 30,0 – 39,9
Тежко затлъстяване: ИТМ е равен или по-голям от 40,0

Метаболитна и бариатрична хирургия

Метаболитната, известна още и като бариатрична хирургия, представляват и обединяват различни гастроинтестинални операции, използвани за постигане на значителна загуба на тегло и поради това тези операции са ефективно средство за хирургично лечение на:

 • Подходящо терапевтично решение при пациенти с диабет тип 2 (ДТ2) и високостепенно затлъстяване (ИТМ=/<35 kg/m2 – при европеидната раса);
 • Подходящо алтернативно терапевтично решение при пациенти с ДТ2 и лека до умерена степен на затлъстяване (ИТМ между 30 и 35 kg/m2 – при европеидната раса), които не могат да постигнат адекватен гликемичен контрол с оптимален медикаментозен терапевтичен режим (или ако глюкозо-понижаващата терапия води до допълнително наддаване на тегло), особено при наличието на други рискови фактори за сърдечносъдово заболяване;
 • Хирургичен метод за лечение на метаболитен синдром и неалкохолен стеатозен хепатит /NASH/ при пациенти с индекс на телесно тегло над 30 kg/m

Резултатите от проспективното интервенционално проучване Swedish Obese Subjects (SOS) показват, че метаболитната хирургия може да постигне значително по-голяма честота на ремисия на ДТ2 при пациенти с високо степенно затлъстяване в сравнение с контролите: на втората година от проследяването ремисия е наблюдавана при 72% от оперираните участници спрямо съответно 21% (42 пъти по-често), а на 10-ата година – при 36 спрямо съответно 13% (3,45 пъти по-често). Ремисията е била дефинирана като ниво на плазмената глюкоза на гладно <7 mmol/l или липса на терапия с глюкозо-понижаващи средства.

Ползи от хирургичното лечение на болестното затлъстяване

Над 14 рандомизирани международни проучвания със степен на доказателственост 1, както и допълнително 36 други проучвания с дълъг период на проследяване и степен на доказателственост 2 обобщават следните предимства на метаболитната/бариатрична хирургия при лечение на ДТ2 и на пациенти с болестно затлъстяване:

 1. Значително подобрение на гликемичния контрол
 2. Ремисия на заболяването: от 30 до 60% от пациентите имат нормализиране на стойностите на кръвната захар / в зависимост от вида операция – повече от 5 години след осъществяването и/ и не се нуждаят от поддържащо медикаментозно лечение
 3. Значително намаляване на използваните лекарства за лечение на ДТ2
 4. Намаляване на сърдечно-съдовите заболявания или усложнения
 5. Намаляване на риска от инфаркт, инсулт, ракови заболявания / 8 пъти по-голяма вероятност от развитие на ракови заболявания е установена при пациенти с болестно затлъстяване отколкото при тези с нормално тегло/ и като цяло на общата смърност при тези пациенти
 6. Значително и ефективно намаляване на тегло
 7. Значително подобрено качество на живот след оперативното лечение
 8. Икономическите анализи показват, че метболитната хирургия значително превъзхожда лечението на захарен диабет тип 2 във времето. Например за една година разходите за медикаментозно лечение в САЩ са 3200-6500 щатски долара, докато разходите за качество на живот плюс медикаметозно лечение за година са 50 000 щатски долара. Подобни са изчисленията и за Великобритания. Според проф Джеймс от Оксфорд, след подобна операция на третата година след нея на данъкоплатеца се спестяват между 3 и 5 хилади паунда, като на 5тата година тази сума нараства на 10-12 хиляди паунда. Екипът от Оксфорд изчислява, че в тази сума влизат и реализирани икономии от разходи за други лекарства, редуцирана нетрудоспособност и разходи за социални грижи или усложнения на пациентите със ДТ2.

Ако Вие или Ваш близък страдате от болестно затлъстяване – не отлагайте! Свържете се с нас за преглед и консултация на тел. 064/678 400 и във Facebook.